Revija Joker - Tuleči mlinar (Arto Paasilinna)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Tuleči mlinar (Arto Paasilinna)
Tuleči mlinar (Arto Paasilinna)
...
Xena

Glavno vprašanje, ki se vam bo porajalo pri branju Mlinarja, je: kdo je tu nor? Ta, ki hoče ozdraviti norca, ali pač norec sam? On, spoštovani zdravnik Ervinen, bi bil denimo raje živinozdravnik. Če bi bil, bi takoj odredil, naj pacienta umorijo, zakoljejo. Kot zdravnik pa tega ne more storiti. Igrati mora po civilizacijskih normah, ki pa so vse prej kot to. Kraj, v katerem živi Ervinen, te Butale, so namreč naseljene z normalnimi ljudmi. In ti se spravijo nad mlinarja, ki se ponoči kdaj pa kdaj sprošča z volčjim tuljenjem. Življenje je res težko in v človeku se nabere kaj odvečnega, kajne? In ker mlinar sem ter tja oponaša vaščane, mu ti tega ne morejo odpustiti. Kaj je teže kot sprejeti norost, drugačnost? Pod vodstvom spoštovanega z
dravnika (ki je v prostem času seveda član lovskega društva) ga spravijo na rob družbe. Še dobro, da je glavni junak, tuleči mlinar Huttunen, velik, močan in ravno prav upaljen, da mu ne pridejo toliko do živega. Da jim nagaja nazaj. Najde si tudi žensko, brhko kmetijsko svetovalko Sanelmo s svetlimi kodri in jedro, oblo zadnjico. Ki se lepo vidi, ko zajaha kolo. Zelo pomembno je, da se imata iskreno rada, da se ljubita. (Prav zaljubljen je in s tuljenjem bi lahko šlo na bolje). Tako kot je važno, da ima Huttunen nekaj dobrih prijateljev, kot sta policist in poštar. Z njuno pomočjo se da preživeti, ko pobegneš iz norišnice in se skrivaš v gozdu. Medtem ti kajpak zaplenijo mlin, ki je vir tvojega preživetja, ti zaprejo bančni račun in za tabo razpišejo tiralico. Kdo je zdaj tu nor, se sprašuješ? Tisti, ki ne priznajo svoje norosti, ali tisti, ki kdaj pa kdaj po volčje zatulijo?
Prišepet: za Huttunena se zgodba dobro konča. Res je primerno, da obstajajo gozdovi. Finski so še posebej znani po svoji prostranosti.


Od istega avtorja odobreno: Paasilinna je finski pisatelj, katerega romani, teh je prek trideset, so prevedeni v več kot štirideset svetovnih jezikov. V slovenščini imamo pet njegovih biserčkov: Zajčje leto, Rešitelj Surunen, Gozd obešenih lisic, Tuleči mlinar in Očarljivi skupinski samomor. Res kateregakoli od teh lahko vzamete v roke, da boste videli, kakšne so humorne plati turobnega bivanja. In govora je o briljantnem humorju.

Tuleči mlinar (Arto Paasilinna) objavljeno: Joker 144
julij 2005