Revija Joker - The Empire (Raymond E. Feist in Janny Wurts)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » The Empire (Raymond E. Feist in Janny Wurts)
The Empire (Raymond E. Feist in Janny Wurts)
...
Flegma

Feist se je proslavil z uspešno sago Riftwar, kjer je svet Midkemia tarča napada skrivnostnih Tsuranijev. Slednje smo sicer bežno spoznali, saj smo skozi oči vojnega ujetnika nekaj časa preživeli na njihovem domačem svetu Kelewanu. A družbena ureditev Tsuranijev je bila zastavljena tako domiselno, da je kar klicala po lastni pripovedi - ta pa je ob pomoči Feistove branžne kolegice Janny Wurts kar trilogija postala.
Svet tokrat ne temelji na zahodnem, ampak daljnovzhodnem izročilu (spominja na fevdalno Korejo in Japonsko) ter je prava osvežitev, tako kot izbira glavne
junakinje v izrazito moško vodeni družbi. V sagi Riftwar so bili namreč ženski liki kar malo zapostavljeni. Temeljna vrednota je čast, najbolj prodoren pa je boj za oblast, igra, ki dovoljuje vse, če te ne dobijo. Politični umori, spreminjanje zavezništev in prevare so orodja za dosego ciljev ali samo preživetje. V takem svetu znajo biti politične intrige, ki so srž trilogije, nadvse adrenalinske. Kar urno spozna Mara, ki jo smrt ostalih članov družine Acoma kot edino naslednico nepričakovane postavi na mesto voditeljice.
Dogajanja je veliko, in sicer ne le političnega spletkarjenja. Mara opravlja frpjske kveste in veliko je akcije, od vojaških spopadov do vpadov nindž, ki so mestoma prav vrhunsko zamišljeni, tako da je povečanje utripa zagotovljeno. Povest teče vzporedno s sago Riftwar; nekatere dogodke vidimo še enkrat iz drugega zornega kota in zanimivo je videti, kakšen vpliv so imeli na Tsuranije. Branje prejšnjih knjig ni nujno, le poznavalci bodo bolj uživali ob srečanju nekaterih že znanih junakov, recimo Puga. Večinoma sledimo Mari in njenim sodelavcem, nekaj prostora pa je namenjenega tudi njenim sovražnikom, glede katerih si včasih ne moreš kaj, da se z njimi ne bi strinjal. Mara briljantne domislice stresa kot iz rokava, a po drugi strani se ji marsikaj ne izide. Bolj moti vklop dejavnikov v obliki srečnih naključi, ki Maro pogosto rešijo iz pogubnih situacij. Knjige so zaokrožene celote, igralci frpjk bi celo dejali, da na koncu vsake knjige Mara preide na višjo stopnjo (poglejte naslove: Daughter, Servant in Mistress of the Empire), nakar se vse skupaj ponovi z močnejšimi nasprotniki.
Kljub tem slabostim in občutku že videnosti (standardna romanca in stranski liki) ima trilogija tisto nekaj, kar vleče k branju. Hitro te posrka vase, z liki živo trepetaš in se veseliš in The Empire je dokaz, da se da tudi ob delni prežvečenosti ter nepopolnostih napisati kakovostno delo, če je le vzdušje pravo. In slednje je tod odlično.


Od istih avtorjev odobreno: oba sta priznana pisatelja fantazije. V Feistov svet Riftwar vstopite s knjigo Magician, dočim je Wurtsova znana po seriji Wars of Light and Shadow.

The Empire (Raymond E. Feist in Janny Wurts) objavljeno: Joker 144
julij 2005