Revija Joker - Way Station (Clifford D. Simak)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Way Station (Clifford D. Simak)
Way Station (Clifford D. Simak)
...
Zvezdar

Ni vsa znanstvena fantastika naphana z visoko tehnologijo in vesoljskimi ladjami ter dogajanje ni vselej postavljeno v onesnažena urbana okolja. Nekatere zgodbe se dogajajo v prav idilični naravi. Vzemimo za primer najboljše delo manj znanega, a vseeno pomembnega ameriškega pisca Clifforda Simaka, katerega zgodba se odvija v neokrnjeni divjini, ki bi mu jo zavidal Grizli Adams. Glavni junak je nevpadljivi kmetavz Enoch Wallace, na katerem pa je nekaj čudnega. Denimo to, da je preživel ameriško državljansko vojno in se odtlej že sto let ni postaral niti za dan. Nenavadna je tudi njegova hiša z zatemnjenimi okni na vrhu grebena, ki prav tako kljubuje zobu časa in se sploh zdi neuničljiva. Maloštevilni sosedi so se naučili, da je n
ajbolje, če se brigajo zase in ne vrtajo v tuje zadeve, zato pa neverjetna dejstva ne dajo miru agentu Cie, ki se odloči raziskati skrivnost neumrljivega Enocha. Kmalu se izkaže, da je ta vse kaj drugega kot dolgoživi preprostež. Njegov domek je namreč galaktična vmesna postaja za vse vrste bitij, ki se teleportirajo med zvezdami in so njenemu upravitelju zato omogočila nesmrtnost. Vendar se zgodba tu šele začne, saj se zaradi človeške radovednosti in hudobije poruši stoletni mir, kar ogrozi ne le obstoj postaje, temveč vsega planeta ...
Way Station je pripoved, polna vznesenih čustev, tako v opisih čudovite narave ameriškega Srednjega zahoda (natančneje Wisconsina, kjer se je Simak rodil) kot prijateljstva med človekom in nezemljani, globljega od odnosov med ljudmi samimi. Obenem pa je knjiga črnogleda, kar se ljudi tiče; po Simakovem mnenju resda nis(m)o zlobni, smo pa neumni in nezreli. Z nepremišljenimi potezami homo sapiensi uničijo vse zaupanje nezemljanov, za katerega se je Enoch trudil dolga leta, poleg tega pa svet privedejo na rob jedrskega spopada (roman je bil napisan na vrhuncu hladne vojne). Odlično izdelanega glavnega junaka vseskozi prevevata občutka neverjetne osamljenosti, saj pri svojem delu skorajda nima stika z drugimi ljudmi in jim obenem ne sme zaupati ogromnega znanja, ki si ga je pridobil ob stiku z naprednimi civilizacijami, ter žalosti ob spoznanju, da Zemlja morda ne bo nikoli sprejeta v skupnost svetov tujih bitij. Nemara bo za vedno ostala le njihova vmesna postaja, odrinjena na rob galaksije.
No, upanje, da tako črno vse skupaj vendarle ni, ostaja, in tudi Simak naposled najde rešitev. Ta sicer deluje nekoliko naivno in idealizirano, a vseeno vrača vero v našo vrsto, ki ji bo nekoč morda res dana enakopravnost med zvezdami.


Od istega avtorja odobreno: o njegovih kratkih zgodbah, ki so zbrane v Over the River & Through the Woods, je Isaac Asimov zapisal: "Njegove pripovedi sem bral s posebnim zanimanjem in nisem si mogel kaj, da ne bi opazil slogovne preprostosti in neposrednosti - skrajne jasnosti. Odločil sem se, da ga bom oponašal, in skozi leta sem garal, da bi svoje pisanje naredil enostavnejše, jasnejše, manj zmedeno, da bi svoje prizore postavil na prazen oder." Dovolj povedanega!

Way Station (Clifford D. Simak) objavljeno: Joker 144
julij 2005