Revija Joker - Timescape (Gregory Benford)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Timescape (Gregory Benford)
Timescape (Gregory Benford)
...
Sneti

ZF-dela imajo dostikrat težavo: v njih ni kaj dosti znanosti. Pravzaprav gre pogosto za navadno fikcijo, v katero zbašejo tri vsemirske ladje, poudarijo ratatata in že je to znanstvena fantastika. Če vam gre tak pristop na jetra (pri čemer niste osamljeni), posezite po romanu Timescape. Bukva, ki je pred petindvajsetimi leti prejela nagrado nebula, teče na dveh tirih: prvi sopiha v 1998, ko je Zemlja že na robu dokončne ekološke katastrofe, drugi v 1962, ko je prihodnost še svetla. Vsaka linija spremlja svojega znanstvenika, ki stopita v stik prek skri
vnostnih delcev, tahionov, ki so sposobni prestopiti meje našega univerzuma in skozi čas ter prostor šiniti v drugega. Če dinamičnemu duetu uspe rešiti človeško civilizacijo iz pasti, v katero se je spravila sama, boste morali izvedeti sami, kajti za nas je bolj pomemben samosvoji način, kako je ta občudovanja vredni trud predstavljen. Benford, po poklicu fizik, si namreč ne daje niti malo opravka z barvitimi laserji, zobatimi vesoljci in vragolij polnimi medzvezdnimi bitkami, temveč piše hardcore ZF, v kateri domišljija nese tako daleč, kot ji dopustijo učenjaška odkritja. Vse temelji na konkretnih ugotovitvah mož v belih haljah, le da jih skuša pisatelj razložiti na poljuden način, ki pa vendarle izpade zahteven za kogarkoli, ki ni od blizu videl notranjosti ustreznega faksa. Tako zasnovo skuša Gregory uravnotežiti s podrobnim risanjem glavnih in stranskih oseb, kar je za tipično znanstveno fantastiko enako nenavadno kot viteški realizem R. R. Martina za z D&Djem prenasičeno fantazijo. Kar dve hvalevrednosti, torej - za kar pa Timescape plača ceno. Premika se namreč po polžje, bukva enostavno ne vleče najbolj in v poletni sopari bodo poanta ter številni čudoviti deli nemara prelahko zdsnili mimo manj pozornih ter odločnih. Srknite (še) kako pivo in ne dajte se!


Od istega avtorja odobreno: če vam tak pristop odgovarja, poskusite z The Martian Race in njegovo nadaljevanje The Sunborn. Takisto gre bržda preizkusiti Sailing Bright Eternity, o kateri je slišati dobre reči.

Timescape (Gregory Benford) objavljeno: Joker 144
julij 2005