Revija Joker - Divji potep skozi noč (Walter Moers)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Divji potep skozi noč (Walter Moers)
Divji potep skozi noč (Walter Moers)
...
PrFOXa

Nemški avtor Moers med ljubitelji stripov in fantazijske literature ni neznanec, a ga velja zaradi njegove izjemne satire in parodije ter dejstva, da v svojih delih rad prestopi mejo politične korektnosti, vnovič predstaviti. Zlasti mlajšemu bralcu, ki se morda z njim do zdaj še ni spoznal. Pri nas je v knjižnicah mogoče dobiti njegove naslove iz serije o Zamoniji, kot sta Mesto sanjajočih knjig in Vreščji mojster. 
Aluzije na literarna in druga umetnostna dela so pri Moersu nekaj povsem običajnega, zato je Divji potep skozi noč za njegov opus povsem logičen literarno-likovni eksperiment, katerega prevod smo dobili že v letu 2014. Avtor si je za začetek projekta izbral enain­dvajset risb francoskega umetnika Gustava Doréja in jih povezal v sa­mosvojo fantazijsko povest, v kateri je glavno vlogo dobil kar ilustrator sam, le da v podobi dvanajstletnega dečka.
Pisatelj mu že kar uvodoma nameni bližnje srečanje s Smrtjo, ki mulcu zada šestero nemogočih nalog, da bi si rešil življenje. Kar sledi, je meša­ni­ca pravljičnih kvestov, sodobnega humorja ter grenkih spoznanj o življenju in smrti. Fanté se mora v eni noči so­čiti z zmaji, prelestnimi devicami, poslednjimi meduzami ter s Pošastjo Resnično Apokaliptično Strašne Eksistence, da bi izpolnil svoje poslanstvo, pri čemer mu vsaj nekoliko pomaga konj Sančo Pansa.
Branje je divji vrtinec domišljije, umetnosti, filozofije in fizike, ki bralca posesa kot črna luknja in ga dostavi v povsem neznan kotiček vesolja. Tam je naravno, da se vse, kar je človek na Zemlji ustvaril, preliva in meša v eno samo resnico. Še Čas sam v zgodbi postane leteči prasec, ki daje glavnemu junaku in bralcu pomembno lekcijo. V prihodnosti obstaja morebitna podoba vsakega posameznika, a je sa­mo od njega odvisno, če jo bo uresničil. Vse okoli nas pa je v službi tete s koso, ki se s pomočniki strašno trudi, da bi vsakega od nas dobila v svoje kremplje. Mladi Doré se nauči, da je huje kot to, da umreš, priložnost, da "gledaš Smrt pri delu." Ker pa to življenju dviguje ceno, se zanj presneto bori.
Kljub temu, da je povest tu in tam za­činjena s pelinom modrosti, gre za humorno napisano pripoved, ki ni tako oddaljena od Pratchetta. Bohoti se od bizarnih situacij, v katerih se ilustracije davno preminulega Doréja počutijo kot doma. Celota nekoliko spominja na Štoparski vodnik po galaksiji, a je odgovor na življenje, vesolje in sploh vse bolj konkreten kot '42'. 

Divji potep skozi noč (Walter Moers) objavljeno: Joker 291
oktober 2017