Revija Joker - Knjiga sveta

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Knjiga sveta
...
Sneti na mizici v dnevni sobi razstavi hotno bukletino Svet ledu in ognja, ki slikovito osvetli historično ozadje razvpite sage o zmajih, pankrtih. zimi in incestu.

Spremljati, kako tvoje favoritno književno fantazijsko delo postaja popkulturni fenomen, se razširi na male zaslone in botruje ponarodelim izja­vam tipa "Zima prihaja", je za tozadevnega navdušenca no­ro. Še sploh, ker spočetka ni kazalo na vzcvetenje; leta 1996 je bil A Game of Thrones kot prvi del načrtovane sage A Song of Ice and Fire le eden od številnih romanov, ki so se sku­šali iztrgati dolgi, vplivni senci Gospodarja prs­ta­nov. In resnici na ljubo niz do nadaljevanke ni zares eksplodiral. Toda HBO je vrgel denar na mizo in zdaj nas Jon Snow gleda z jumbo plakatov, pritlikavci pa niso več smešni, marveč tem bolj grozeči, čim bliže lat­rini si.
O tem, kdo bo naslednji umrl in kdo vse je požlah­tan, po spletu in v živo ne razpredajo več samo ljubitelji, temveč povsem 'normalni', odrasli ljud­je. Tudi zato ima bogato ilustrirana spremljevalna knjiga The World of Ice and Fire, ki je pravkar izšla v slovenščini, širok domet. Ob ugodni ceni 40 evrov in kvalitetnem barvnem tisku na dobrem papirju se bo upravičeno znašla med novoletnimi nakupi tako zaljubljencev v Martinov svet kot onih, ki se spomnijo brutalne Oberynove smrti in Cerseine nage rajže skozi Kraljevi pristan prek teve zaslonov, a ne poznajo detajlov, ki so do takih dogodkov privedli. 
Anali o Andalih 

Tristostranska bukla je zapisana v obliki besedila, ki ga moister Yandel iz Citadele predoči kralju Tommenu. Učenjak bi rad mladega vladarja podučil o preteklosti celotnega sveta, ne le Sedmih kraljestev. Prične pri Zornem veku, “ko so dežele na vzhodu pre­plavljala neomikana ljudstva, na Zahodnjem pa sta obstajali le dve, otroci gozda in velika­ni.” Nato so z juga prišli Prvi možje ter se spopadli z otroci gozda. Izvemo o Veku junakov, Dolgi noči, v kateri so se dvignili Oni, pa o prihodu Andalov in pogubi Valy­rije, “ko je najponosnejše mesto na svetu v hipu propadlo.” Katastrofo je preživela le majhna hiša Targaryenov. Njen bojevni kralj Aegon I. Zavo­je­valec si je s sestrama in zmaji pokoril večino Zahod­njega in začel dolgo dobo targaryenske vladavine. 
Tej je namenjen lep kos knjige, ki popisuje usode mnogih kraljev, žena, priležnic in otrok, pa umore, izdajstva in medsebojne obračune. Targaryeni so se denimo zapletli v vojno, klicano ples zmajev, kjer so se spopadli bratje in sestre in o kateri smo brali v odvrtku Vitez iz sedmih kraljestev. Naposled je blaz­ni kralj Aerys II. sprožil vstajo Neda Starka in Roberta Baratheona, po kateri se začne prvi roman. Drugi del Sveta v glavnem popisuje Sedem kraljes­tev; tu čitamo o velikih hišah, kot so Lannister, Baratheon in Arryn, ter krajih, kot sta Dornija in Visoki vrt. Naposled odidemo v dežele, ki jih knjige obiš­če­jo na kratko, kajti “Zahodnje tvori le majhen del našega sveta, katerega oddaljeni kotički so neznani celo najbolj modrim možem.” Svobodna mes­ta, kot so Volantis, Myr in Braavos, Poletni otoki in Travnate dežele, po katerih jezdijo Dothrakiji, tja do Yi Tija in Asshaija ob senci, “kjer nič ni prepovedano in je moč vaditi uroke ter prešuštvovati z demoni.” 
You know nothing

Ker gre za učenjaški zapis, ne gre pričakovati slogovne in lirične vznemirljivosti povesti iz osrednje serije. Besedilo je domala brez dialogov in na veliko mestih naštevalno. Celo opisi sočnih podrobnosti, kot je razdelek o devetih ljubimkah Aegona IV., stavijo na nizanje dejstev namesto na vzdušje in porednosti. Nekatere reči pa bodisi manjkajo bodisi niso usklajene z dogodki na televiziji. To sicer ni kritika, bolj opozorilo na rovaš tega, da je angleška knjiga izšla že pred tremi leti, moister, ki jo je 'spisal', pa ni vseved. Toda razlike znajo koga zmotiti. S TV-ekranov smo denimo konkretno izvedeli, kdo je ustvaril Hodce, tu pa o njih beremo čutno legendo: “Sodeč po teh bajkah so prišli iz pomrznjenega Vselejzimja ter s seboj prinesli hlad in temoto, da bi ugasnili vso svetlobo in gorkoto. Pripovedke trdijo še, da so jezdili na orjaških ledenih pajkih in konjih mrtvih.” Aktualni liki, kot so Jaime, Bronn, Daenerys in  Sansa, so komajda omenjeni ali še to ne. Isto velja za pravičniškega Neda Starka, zato se ne nadejaj razjasnitve njegovih ljubezenskih kapric.  In kakopak je učenjaku v citadeli nepozna­no poreklo Jona Snowa. Škoda tudi, da je delo ilustriralo skoraj trideset artistov, zato je slog neuravnotežen, dočim so slike kljub estetski ličnosti naivne, obrtniške. Moški Targaryeni so po vrsti obsedenci s fitnesom in njihove ženske take, kot bi stopile s Playboyevih strani. Najbolj impresivne so podobe narave in človeških struktur, naj bo to večer na otoku Tarth ali grad Črnina pod mogočnim Zidom. Pa seveda zmaji, ob katerih so tisti v seriji res še mladiči.  
Vendar ne gre zanikati, da besedam dajo težo. In da so nekatere stvari popisane jako vzdušno, na primer, ko Ageon Zavojevalec z mogočnim zmajem Črnim strahom stali velikanski grad Harrendvor. Levji delež vsebine pa faktološko in v razmerju do serije ni problematičen. Veliko izveš tako ob branju od A do Ž kot skakanju po straneh, saj so mnoge postavke kratke. Na misel ti pride, da se ti ne sanja, čemu se Baelorjeva septa kliče tako, zato poiščeš to ime in izveš vse o targaryenskem kralju. Enako glede Že­lez­­­nih otokov, vladarja Maegorja Okrutnega, Rde­če­ga krakena, Nočne straže in Tyriona, ki naj bi imel ob rojstvu po nekaterih pričevanjih – rep. Osma sezona bo zaradi vsega tega znanja še bolj zanimiva! 

Knjiga sveta objavljeno: Joker 290
september 2017