Revija Joker - Otok nenavadnih otrok (Ransom Riggs)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Otok nenavadnih otrok (Ransom Riggs)
Otok nenavadnih otrok (Ransom Riggs)
...
Flegma

Ameriškemu pisatelju je pred šestimi leti uspelo ustvariti svojevrstno knjigo, ki tekom či­tanja pusti čudaški in nenavaden vtis. Razlog je v seriji fotografij, in to ne kakršnihkoli. Vklju­če­ne so namreč sta­rinske, črno-bele in pobledele, nasi­čene z groteskno motiviko nenavadnih oseb ali prizorov. Fotografije, ki jih je Riggs na­šel na bolš­ja­kih ali pri zbiralcih, so ga navdihnile, da je okoli njih spisal zgodbo. Rezultat je po­s­re­čeno delo, kjer so pridodani posnetki enako pomemben del naracije kot besedilo. 
Le-to se umešča v žanr nadnaravne fantazije. Šestnajstletni Jacob je med odraščanjem rad poslušal neobičajne štorije starega očeta. Na primer tisto o sirotišnici ob valižanski obali med drugo svetovno vojno, kjer v časovni zanki prebijajo otroci z nadnaravnimi lastnostmi – manipuliranje z ognjem, lebdenje in nevidnost so le nekatere izmed njih. Se pravi kot prvi razred Mož X. Ko dogodki Jaco­b
a pahnejo v časovno avan­­turo, spozna, da so bila dedkova pri­­če­vanja še kako res­nična in da je morda 'posebnež' tudi on sam …
Ker je Riggs zgodbo ovil okoli fotografij, je njeno podajanje mestoma okorno. Se pa to popravi v nadaljevanjih Hollow City in Library of Souls, ki sta v angleščini že izšli, medtem ko imamo v slovenščini zazdaj le prvenec. Pisanje v njiju postane bolj tekoče in jedrnato, dočim zapleti, ki sprva pritegnejo zaradi skrivnostnosti in kasneje zaradi zmesi srhljivke, avanture, hororja in ro­­­mance, nenehno vlečejo. Čeprav gre za povezano trilogijo, se posameznih knjig drži samosvoj odtenek. Če prvi del sledi klasičnemu loku vzpostavitve konfliktov, se Hollow City sprevrže v razburljiv roman ceste, v katerem zasijejo barviti stranski liki. Žal avtor na slednje kar malo pozabi v Library of Souls, kjer v ospredje stopi atmosferično opisana starolondonska skrita četrt posebnežev. Ta s svojimi v meglo in sm­rad obdanimi ozkimi ulicami delu­je kot valilnica novega Jacka Razpara­ča. Ob tem vezni člen vseskozi ostaja pr­vo­osebni pripovedovalec Jacob, ki se na poti do zadoščenjskega konca vsled pomembnih odločitev temeljito zrelostno razvije.
Zaradi velikega prodajnega uspeha se je kmalu prislinil Hollywood. Ob ključ­ni besedi 'čudaškost' ne preseneča, da je predelavo posnel Tim Burton. Dom gospodične Peregrine za nenavadne otroke (naslov sledi angleškemu izvirniku, slovenska prevoda naslova nista poenotena – med drugim je gdč. Peregrine v knjigi gdč. Selec) ne sledi romanu. Nekako po polovici filma gre svojo pot in nekatere lastnosti junakov so spremenjene. Posledično je trilogija privlačna tudi po ogledu filma. 

Otok nenavadnih otrok (Ransom Riggs) objavljeno: Joker 288
julij 2017