Revija Joker - Za oženit (Curtis Sittenfeld)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Za oženit (Curtis Sittenfeld)
Za oženit (Curtis Sittenfeld)
...
PrFOXa

Pri britanski sekciji založbe HarperCollins so pred šestimi leti zaštar­ta­li tako imenovani Austen Project, v katerega so povabili več avtorjev, da bi napisali nove verzije romanov pri­ljub­ljene pisateljice iz 19. stoletja Jane Austen. Ta je svoje pisanje naredila povsem brezčasno, saj ga je zastavila drz­no in z zdravo dozo posmeha visoki družbi. Nič čudnega torej, da je njen najbolj znan roman Prevzetnost in pris­tranost doživel kup predelav, od TV-nadaljevanke do celovečerca v letu 2005. Lani pa nas je am
eriška avtorica Curtis Sittenfeld v okviru omenjenega projekta razveselila še z najnovej­šim kosom fanovske literature, ki nosi naslov Za oženit. 

Ljubezenski roman Sittenfeldove, ki je ravnokar prišel na naše police knjigarn, je zvest originalni štoriji o petih angleških sestrah Bennet, predvsem Elizabeth, in gospodu Darcyju, le da je postavljen v moderni Cincinnati. Če­prav je glavna junakinja zdaj novinarka, postavni nadutež pa možganski kirurg, ki bi mu marsikatera babnica z užitkom sledila na Twitterju (in zares), ostaja glavni problem romana nespremenjen. Za razliko od gospoda si napol aristokratska gospa Bennet predstavlja, da je edino normalno, da se nje­ne hčere bogato poročijo, predvs­em zato, ker sta z možem na robu bankrota. Sledi že poznan, a poso­dobljen klopčič zapletov in razpletov v iskanju gospoda Pravega. Na grozo uka­zo­val­ne matere se na koncu izka­že, da lahko punce v enaindvajsetem stoletju sre­čo najdejo tako v romantičnem zakonu kot v zvezi s transseksualcem, otroku iz epruvete ali vibratorju s petimi načini stimulacije.
Najnovejša preobleka kultne zgodbe raziskuje, kakšna je sodobna ženska. Avtorica svojim junakinjam dopušča, da so lahko jet-set avtorice člankov, ob­čutljive učiteljice joge, brezdelne ob­sedenke s športom ali študiozne ču­dakinje. Poleg tega imajo moderne variacije Bennetovih sester svobodo, o kakršni je lahko Austenova pri svojih ženskih likih le sanjala, saj jih je stroga družbena etiketa ves čas držala na povodcu. Če je bil razgaljen deviški gle­ženj pred dvesto leti višek predrznosti, si naše junakinje vzamejo pravico odkrito flirtati, dati pobudo za seks in kar brez prstana izbranca vprašati, ali bi nemara želel z njimi v zakon. Elizabeth direktnost pojasnjuje s tem, da se pri svojih osemintridesetih že dobro zaveda, da druge priložnosti ne pridejo zme­raj.
Če si sposodim najslavnejšo poved iz Prevzetnosti in pristranosti, lahko re­čem, da je vsesplošno priznana resnica, da dobra zgodba nujno potrebuje re­miks. In pravzaprav je bilo le vpra­ša­nje časa, kdaj bo predsodkov polna in trmasta Liz oblekla kavbojke. Vsekakor ji pristajajo, takisto dobro pa zgleda njen Darcy. Ta bi znal biti v žlahti z gospodom Greyem iz neke druge buk­le, saj v poglavjih z njim strani čisto prehitro bežijo. 

Za oženit (Curtis Sittenfeld) objavljeno: Joker 288
julij 2017