Revija Joker - SLOLvenski klasiki 1 (Boštjan Gorenc)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » SLOLvenski klasiki 1 (Boštjan Gorenc)
SLOLvenski klasiki 1 (Boštjan Gorenc)
...
PrFOXa

Če iščeš kratko obnovo Cankarjevih Črtic, s katero si boš pomagal pri domačem branju, to ni to. SLOLvenski klasiki so toliko klasični kot večer­na toaleta Alana Hranitelja. Pižama se je namreč literature iz učnega načrta lotil po svoje. V knjigi ne boš našel nobene povprečne obnove, pač pa parodične nadgradnje poznanih zgodb, kjer so Drejčkovi stiki z Marsovci strogo varovana dr­žav­na skrivnost, ki jo prebereš na forumu; Menartov Croquis iz konjaka je objava na Instagramu; Peter Klepec postane špil z 80 leveli; Videk s kompanijo pa skuša na portalu za množicanje nabrati čim več presvetlih krajcarjev.

Avtor je v svoji prvi samostojni knjižici ustvaril svet brez časa in ogradljivega prostora, v katerem se Župan Zoki in Golum mimogrede zapleteta v debato s Prešernovim Črtomirjem. Meje med literarnimi deli, filmom in resničnostjo so zabrisane, bralec pa vstopa v vrtinec komunikacije, ki zmede še 'Drfiga': “Jebeni postmodernizem in metatekstualnost. V mojih časih so literarni liki vedeli, kje jim je mesto.” Besedne in grafične izmenjave med klasiki in njihovimi liki potekajo na znanih platformah, kot sta Twitter in Facebook, po SMS-sporočilih in e-pošti. Od napol mrt­vih se je zbudil celo IRC, ki je očitno že tak pradedek, da se na njem tipka le še v bohoričici. Med ostalim te čakata še vehementno slovensko pametovanje na forumih in neskončna lahkost uporabe čustvenčkov.
Knjiga spominja na filmske zafrkancije Gola pištola in Napihnjenci, kjer se resnična komedija dogaja v ozadju. Pižama se inteligentno igra z besedami, dasi je treba včasih kakšno predelavo prebrati dvakrat, da prepoznamo zveneča imena, kot so Furajmo.se, Angelca Pikovič ali torbica znamke Lojz Muflon. Komičen je takisto jezik, ki vzvišeno arhaičnost preteklih stoletij prepleta s priljubljenimi kraticami in simboli digitalne dobe. Med vrsticami ne manjkajo niti aktualne peripetije s SAZASom. Literatura je tako aktualizirana do zadnje minute, kar v vsej resnosti sporoča, da nekaj sto let stari teksti še niso za na odpad, če se znaš nanje ozreti z drugega zornega kota.
Zgodbe iz doline Netflorjanske niso za vsakogar, saj sta konkretna načitanost in poznavanje medmrežnih trendov obvezna. Ter seveda smisel za inteligenten humor. Vsekakor pa je 100-stranska knjiži­ca obvezna za vse nas učitelje književnosti, saj je čas, da spihamo prah s težkih klasičnih besed domačih avtorjev in jim (ter sebi) v razredu prislužimo kak dodaten lajk. Če številka 1 v nas­lovu napoveduje nadaljevanje, ga z veseljem pri­ča­kujem. 

SLOLvenski klasiki 1 (Boštjan Gorenc) objavljeno: Joker 271
februar 2016