Revija Joker - Napad na kraljevino Tearling (Erika Johansen)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Napad na kraljevino Tearling (Erika Johansen)
Napad na kraljevino Tearling (Erika Johansen)
...
Flegma

Napad je drugi del sage o kraljevini Tearling. Predhodnik je z moč­no oglaševalsko podporo in napovedjo filmske predelave pridobil dovolj zanimanja, da je prvenec ameriške avtorice postal prodajna uspeš­ni­ca. Dokaj samosvoj domišljijski roman z močno junakinjo je bil nekak­šen 'crossover' med odraslo literaturo in tisto za najstnike in odraš­ča­jo­če. Hk­­ra­ti ni šlo za klasično fantazijo, saj je bilo med opazovanjem opaziti vrsto na
migov, da se pripoved morda dogaja na Zemlji. Vendar je ta nerazpoznavna, saj je civilizacija padla v srednjeveš­ko družbo. Podoben pristop torej, kot ga je za serijo The Broken Empire uporabil pisatelj Mark Lawrence. Saga Tearling je sicer lahkotnejše branje, kar pa ne pomeni, da se ne dotika resnej­ših in temačnejših tem, denimo ena­kopravnosti med spoloma, korupcije, suženjstva in podobnih neprilik.

Kelsea Glynn je sedaj že prekaljena kraljica, ki se je z uporom tako zamerila vojaško nadmočni sosedi, da ta pripravlja invazijo na njeno kraljestvo. Prihajajoči napad je osrednja nit tokratne knjige, vendar kljub naslovu ne gre pričakovati velikih bitk. V ospredju je pričakovanje, kako bo Kelsea razrešila razplet, saj je jasno, da ji primanjkuje vojaške moči za obrambo. Presenečenje pa je vzpostavitev novega zgodbenega loka, s katerim se vendarle potrdijo namigi o umestitvi zgodbe na naš planet. Kelseino pripoved namreč prekinjajo poglavja o Lily, prebivalke bodočih ZDA, ki so medtem postale policijska država. Beg pred nasilnim možem jo privede do upornikov, ki bi radi vzpostavili utopično družbo ... Unikatna serija, namenjena tako bralcem fantazije kot distopije. 

Napad na kraljevino Tearling (Erika Johansen) objavljeno: Joker 270
januar 2016