Revija Joker - Lakota (H. A. Swain)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Lakota (H. A. Swain)
Lakota (H. A. Swain)
...
Flegma

Pisci distopične mladinske literature težko najdejo sestavino, ki še ne bi bila obdelana v enem izmed številnih tovrstnih del. Sleherna antiutopija, ki da kaj nase, pač mora vsebovati neko represijo, ki greni življenje plebsu. V Lakoti je prepovedana – hrana. Ko odmrejo vsi njeni viri, človeštvo reši iznajdba napitka, s katerim telo pridobi potrebne snovi za delovanje in preprečuje občutek stradeža. Ideja je kljub temu, da dobesedno spomni na Igre lakote, dobro integri­rana v družbo bodočnosti, kje
r je nadzor zavzela taista korporacija, zaslužna za hranilno pijačo. Ljudi drži pod kontrolo še s popolnim priklopom na napredne spletne storitve. Človeš­ke stike nadomestijo osebni res­nič­nostni kanali, spletno potrošništvo, navidezne klepetalnice in medmrežne igre. Pri tem pa so oblastem v pomoč pametnim telefonom podobni napredni gizmi, ki vseskozi spremljajo in beležijo dejanja uporabnikov. Zasebnosti ni več. V takem okolju živi najstnica Tha­lia, ki nekega dne prvič občuti lakoto. Očit­no je postala odporna na napitek! Ko sreča fanta, ki je del podzemnega gibanja za vrnitev prave jedače, se nehote znajde v vrtincu zarotniškega prikrivanja resnice. 

Roman je nekje do polovice vzdušen in dober, morda celo odličen. Kasneje pa začne pripoved razpadati in ne postreže z zadovoljivim razpletom. Thalia z levo roko postane obraz upora in zazdi se, da se avtorici proti koncu ni več dalo ukvarjati s knjigo. Distopični odvisniki bodo sicer dobili dovolj za­že­lene doze, da si bodo obrzdali tr­za­vico za dan ali dva. Ostali pa imate na voljo nemalo sorodnih knjig, ki si bolj zaslužijo vašo pozornost. 

Lakota (H. A. Swain) objavljeno: Joker 270
januar 2016