Revija Joker - Zvezdni prah – druga galaksija

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Zvezdni prah – druga galaksija
Zvezdni prah – druga galaksija
...
Flegma

Društvo Zvezdni prah združuje ustvarjalce špekulativne fikcije in skrbi za njihovo promocijo. Ena od dejavnosti je izdaja knjig, ki bralce seznanijo s tem, kaj se na področju tovrstne literature dogaja pri nas. Po prvi zbirki iz leta 2012 je sedaj izšel nov zbir slovenske fikcije, ki na skoraj štiristotih straneh prinaša paket kratkih zgodb in nekaj poezije. Te nihajo po k
valiteti, tako idejni kot pri veščini vihtenja s peresom. Po drugi strani pa so prispevki raznoliki in med njimi bi moral sleherni ljubitelj najti vsaj enega ali dva, ki bi zadostila njegovemu okusu. Naj vsak sam presodi, če mu je izdatek 20 evrov prevelik za podprtje obratovanja domače scene. Dobro je imeti sicer nekaj potrpljenja do slovnice, saj besedila niso lektorirana in se v besedilu najde več čisto osnovnih slovničnih napak. Vendar to ne okrni sporočilne vred­nos­ti prispevkov. 

V knjigi se predstavlja enajst avtorjev. Najdaljše besedilo, novelo, je prispevala Lili Resnik. Gre za kriminalko o inšpektorju, ki se mu zatakne primer dekleta, naplavljenega na ob­rež­je. Os­tala besedila posegajo v različna področja znanstvene fantastike. Danila Žorž jo recimo posrečeno združi s tradicijo socialnega realizma. Gašper Kokot je spisal izviren ZF-triler o vplivu akupunkture na telesni vonj, kjer se udarita brezobzirni korporativni boj po zaslužku in združenje, ki storitev nudi brezplačno. Tanja Mencin pa z urbano fantazijo poskrbi za ljubitelje paranormalnega. Med krajšimi deli velja izpostaviti Špelo Cvajnar s črtico o astronavtki, ki ji na medzvezdnem poletu dela družbo le umetna pamet. Za konec se z zgodbo o nezemeljskih bitjih, ki komunicirajo z vonjem, predstavi Nina Horvath iz Avstrije.

Zvezdni prah – druga galaksija objavljeno: Joker 270
januar 2016