Revija Joker - Prišli so pome (Boris Čerin)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Prišli so pome (Boris Čerin)
Prišli so pome (Boris Čerin)
...
Zvezdar

Boris Čerin je manj znano ime na slovenski ZF-sceni, saj je pred romanom Prišli so pome izšlo le eno njegovo delo, Prekletstvo dvoglavega klovna, in to pred desetletjem in pol. Je pa to ena redkih slovenskih ZF-knjig, ki je doživela ponatis. Je Prišli so pome dovolj kvaliteten roman, da ga bo nekoč doletela podobna usoda?

Zgodba ne govori o ugrabitvah ljudi, sivih vesoljčkih in vstavljanju sond v težko dosegljive predele človeške anatomije. Glavni junak je zemljan Peter, po katerega pridejo bitja iz visokorazvite civilizacije Čutinov z namenom, da jim pomaga v sporu s še eno napredno civilizacijo, ki si je nadela še bolj hecno ime Ostrini. Zakaj je ravno ubogi Pero tako pomemben, da brez njega pri galaktičnem konfliktu ne gre, ni nikoli zadovoljivo pojasnjeno, kakor ni nadmoč Čutinov in Ostrinov utemeljena z ničimer razen z napredno tehnologijo. Obe civilizaciji sta tako po videzu kot obnašanju identični ljudem in gigantske zmogljivosti raje usmerjata v ravs, namesto da bi se lotili kozmičnega balinanja in pustili Zemljo na miru.
Načitan bralec bo bržda uvidel podobnosti s Čerinovim prejšnjim romanom, zakaj tudi tam se je pisatelj lotil polarizacije določenega vidika človeških odnosov, prikazanih skozi vesoljska bitja. Moralni razkol civilizacije Časovnikov v Prišli so pome nadomesti nasprotje med vrednotami pretirano empatičnih Čutinov in preveč osornih Ostrinov. Namera tujcev, da občutijo človeška doživljanja na svoji koži, je prisotna v obeh delih, prav tako ščepec (ampak res ščepec) erotike. Zato knjigi krasijo iste vrline - obenem pa trpita za enakimi napakami. Te se nanašajo predvsem na nedodelanost fabule in sloga, saj je podajanje prepogosto zmedeno, ubeseditev misli protagonistov nerodna. Tudi konec (priključek za morebitno nadaljevanje?) je močno preuranjen in preveč odprt. Ima pa Prišli so pome nekaj, kar je v slovenski ZF redkost, če ne kar prvenec: dobro zamišljene vesoljske spopade velikih razsežnosti. Kabum!

Prišli so pome (Boris Čerin) objavljeno: Joker 137
december 2004