Revija Joker - Anor Kath – Doba razdora (Samo Petančič)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Anor Kath – Doba razdora (Samo Petančič)
Anor Kath – Doba razdora (Samo Petančič)
...
Flegma

Kdor čaka, dočaka, bi lahko rekli tisti, ki smo brali pisateljev prvenec Pota magov. Kar osem let je minilo do izida nadaljevanja, a se je splačalo. Doba razdora je priporočljiv domači predstavnik visoke fantazije, ki bi ga moral pozdraviti sleherni ljubitelj žanra, in ustreznica sag, navdihnjenih na namiznem igranju vlog. Dob­ro zgrajeni svet vsebuje raznolike pokrajine in človeške ter manj človeške prebivalce. Raznotere vplivne skupine, od ceha trgovcev do čarodejev raz­lič­nih šol. Ter spopad na osi dobrega in zla, ki dosega vrhunec ob prelomu dobe, ko se prebujajo starodavni bogovi.

V prvem delu smo srečali skupino Izbrancev, ki jim je usoda namenila velik pomen, saj so znanilci Sprememb. Doba razdora se prične ob njihovem vračanju s kvesta. Stanje v deželi se je med tem obrnilo na slabše. V Mestu gospodarjev golemov so se zakoličili no­vi vladarji, ki bi si radi podredili svet. Dežela v kaosu pa ponuja odlično izho­dišče za nepredvidljivo zgodbo, s katero Petančič nemalokrat preseneti. Čeprav uvodna poglavja nakazujejo, da bodo osrednjo vlogo igrali znani protagonisti, ti niso imuni na pred­čas­no slovo. Značilno idealizirano pustolovstvo in herojstvo avtor pahne na trda tla. Roman je v srži temna fantazija, ki se razlikuje od Gospodarja prstanov, saj so visceralni opisi umorov, nasilja in (vojne) blaznosti zelo prepričljivi. Vse našteto ustvarja svojevrstno atmosfero, ki kar vabi k branju.
Lična knjiga je opremljena z zemljevidom in slovarjem pojmov in imen na zadnjih straneh. Škoda le, da ni dodana kratka obnova predhodnika, ki bi pomagala osvežiti spomin. Besedilo je zloščeno, liki razdelani, opisovanje sveta pa ravno dovolj podrobno, da ne lomi štorije. Navdušijo vzpostavitve nekaterih novih pripovednih lokov, denimo o trolu, ki se poda med ljudi, in o nastanku verskega fanatizma. Žal pa razpletu občasno zmanjka sape, saj so nekateri vrhunci ob vsem stopnjevan­ju napetosti dokaj antiklimaktični. Am­­­pak kaj je bilo treba prihraniti za zaključni del. 

Anor Kath – Doba razdora (Samo Petančič) objavljeno: Joker 264
julij 2015