Revija Joker - Pol temni (Sally Green)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Pol temni (Sally Green)
Pol temni (Sally Green)
...
Flegma

Mladinska fantazija zna biti do glavnih junakov pogosto temačna, včasih kar neizprosno kruta. Še posebej, če je ta odpadnik, nekdo, ki je drugačen, zaradi česar ga okolica zavrača in po krivem sodi. To izkusi šestnajstletni Nathan, ki se je rodil kot pol bel, pol črn vešč. Vešči so nekakšni čarovniki, ki neznano običaj­nim ljudem prebivajo v našem svetu. Delijo se na dva redova in med skupinama vre smrtno sovraštvo. Nerodna reč, če si tako kot Nathan edini svoje vrste in si tarča sovraštva in prezira mnogih. K temu pripomore, da je njegov oče zaslužen za smrt mnogih. Po materinim samomoru ga s polbratom in polsestrama ljubeče vzgaja babica, a njegova krvna 'nečistost' kazi idilo družinsko idilo. Življ
enje se mu dodatno zaplete, ko se zagleda v so­šol­ko Annalise, pripadnico uglednega belega klana. Poleg tega se približuje njegov sedemnajsti rojstni dan, ko mo­ra sleherni vešč opraviti ritual polnoletnosti. Če obreda ne opravi, ga čaka smrt. Ob vsem tem si osamljeni Nathan močno želi spoznati očeta, a ga skrbi, da bo v njem prevladala prirojena temna polovica.
Roman 52-letne Britanke je že pred izidom razburkal založniško javnost. Pol temni se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot prvenec, ki si je zagotovil največ prevodnih pravic še pred prvim izidom. Založniku je uspelo poskrbeti za izdajo v kar petinštiri­de­se­tih jezikih. Zakupljene so tudi že filmske pravice, a o predelavi ni še nič konkretnega. Podatki, ki dvignejo pri­ča­kovanja, in čeprav gre za knjigo, vredno branja, vseeno to ni novi Harry Potter. V primerjavi z njim bi se sicer dalo najti nekaj vzporednic (sodobna Britanija, kjer sobivajo ljudje in čarovniki, zaznamovana sirota …), toda Pol temni govori s svojim glasom.
Predvsem izstopa pripovedni način, ki s kratkimi stavki, pogosto pisanimi v drugi osebi, ustvari unikatno vzdušje. Nathan je učinkovito razdelan, čuti se njegova razpetost med belim / dobrim (njegova osebnost) in črnim / zlobnim (postaja jasno, da je podedoval talente). Neobičajni avtoričin glas se lepo veže z univerzalnimi temami o prepovedani ljubezni in sprejemanju samega sebe ter iskanju lastnega mesta ob premagovanju predsodkov okolice. Na tej poti Nathan spozna raznolike osebe s pogosto prikritimi agendami, zgodba pa razkrije marsikatero skrivnost. Kot rečeno, soliden prvenec – za sodbo, ali smo priče nastanku nove klasike, pa bo treba počakati na ostali knjigi napovedane trilogije. 

Pol temni (Sally Green) objavljeno: Joker 261
april 2015