Revija Joker - Peti val (Rick Yancey)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Peti val (Rick Yancey)
Peti val (Rick Yancey)
...
Flegma

Ljudje radi pogledujemo k zvezdam in se prepuščamo domišljiji, kakš­na potrata prostora je, če smo edi­na inteligentna vrsta v prostranem vesolju. Toda mar si sploh želimo stika? Stephen Hawking je nekoč dejal: “Če nas kdaj obiščejo vesoljci, bo rezul­tat tak, kot ko je Krištof Kolumb pristal v Ameriki. Za prvotne prebivalce se ni ravno dobro končalo.” Citat, ki takoj na začetku knjige da zloslutno vedeti, da se z ogromno vesoljsko ladjo neznanega izvora, ki se zasidra v naši orbiti, na obisk prav gotovo ni pripeljal dobrodušni E. T.
Prodajna in kritiška veleuspešnica Peti val (The 5th Wave, prvi del trilogije) je še ena izmed popularnih preživetvenih postapokaliptičnih povesti, kjer se boste hitro počutili domače. Je pa res, da tokrat za konec sveta niso krivi ljudje, niti ni sovražnik distopična ureditev, temveč gre za osvežujočo vrnitev k prvinam znanstvene fantastike. Mnogo razvitejši tuji življenjski vrsti se je prikupil naš planetek, ki ima le eno napako: homo sapiensa. 'Čiščenje' planeta je potekalo v več valovih. Najprej nas je zadel elektromagnetni impulz, ki nas je vrnil v dobo pred elek
triko. Drugi val je bil dobesedni, kajti z napadom na podmorske tektonske prelomnice so nezemljani sprožili og­ro­men cunami, ki je odplaknil tri milijarde ljudi. Sledila je smrtonosna kuga: štiri milijarde mrtvih. Četrti val je prinesel uti­še­valce, ljudi, katerih telo so prevzeli Nezemljani in sedaj pobijajo peščice preživelih. Zaupati torej ne gre nikomur. V tem zjebanem svetu spoz­namo šestnajstletno Cassie, ki je bila še pred kratkim običajna najstnica z vsakdanjimi šolskimi problemi. Izguba dru­ži­ne in velik preživetveni nagon pa sta jo spremenili v neustrašno dekle, ki si je zadalo cilj, da najde petletnega bratca, ki je po vsej verjetnosti še živ.
Če­prav je zgodba sestavljena iz obi­čaj­nih sestavin tega žanra, jih je ameriškemu pisatelju Ricku Yanceyju us­pe­lo združiti v kompaktno in berljivo pri­poved. V osnovi gre za mladinsko li­­teraturo, a je roman primeren za ža­nr­­­­ske navdušence vseh starosti. Kon­cept prihajajočega petega vala, ki bi dokončno pokoril človeško vrsto, je od­lično zamišljen in razsvetli, kako enostavno je manipulirati z nami. Knjigi ne manjka srha ter drame, in čeprav Cassie ni edina, dasiravno je osrednja protagonistka, tudi ostale pripovedne niti dobro delujejo. Ob tem je Cassie mikavna junakinja, polna sarkastičnih opažanj življenja pred in po invaziji, ko se banalni problemi šolskega življenja po koncu sveta zdijo kot slaba šala.
Roman mnogi označujejo kot lahkotnejšo, mainstreamovsko različico os­rednje novodobne tovrstne knjige The Passage Justina Cronina, a me je med bra­njem večkrat spomnila na Dušo Stephenie Meyer. Kakorkoli, fajn branje, ki ga lahko opravite na mah. Januarja prihodnje leto prispe film, kjer bo alienom riti prašila kickassevka Chloë Grace Moretz. 

Peti val (Rick Yancey) objavljeno: Joker 261
april 2015