Revija Joker - Pogorišče (James Dashner)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Pogorišče (James Dashner)
Pogorišče (James Dashner)
...
Flegma

V zapisu o Labirintu pred dvema številkama smo dejali, da si želimo čimprejšnjega prevoda nadaljevanja. Knjiga se je namreč zaklju­či­la z napetim koncem, ki ni le pustil odprtih vprašanj, ampak je pošteno zrajcal bralca, kaj se bo zgodilo. Na srečo je založnik pohitel s prevodom in pred nami je drugi del trilogije, tako da se bodo lahko slovenski bralci pripravili na prihod za september napovedane filmske predelave.
Pogorišče (v izvirniku The Scorch Trials) se nadaljuje neposredno po predhodniku. Spomnimo: v Labirintu smo spoznali Jasnike, četico fantov in enega dekleta. Ti so se z izbrisanim spominom zbudili sredi gromozanskega blodnjaka, katerega s
preminjajoče se hodnike so poseljevala smrtonosna bitja. Jasnikom naposled ob mnogih žrtvah uspe razvozlati uganko labirinta, toda niti najbolj pesimistični izmed njih ni mogel predvideti resnice, ki jih čaka po rešitvi na prostost. Željo po vrnitvi v vsakdanje življenje, kjer ni vsaka minuta namenjena boju za pre­ži­vetje, hitro prežene (pazi: če nisi bral prve knjige, vedi, da sledijo kvarniki!) postapokaliptična podoba našega planeta. Površje je požgano, med pre­ži­vel­ce pa je udarila smrtonosna mož­ganska bolezen. Ta okužene izropa razuma in čustvovanja, dokler se nesrečniki v zadnjem stadiju ne preobrazijo v zombijem podobna bitja.
Trilogija se po distopično misterioznem prvencu tako prelevi v postapokaliptično zombijado, v kateri rdečo nit vleče skrivna organizacija ZLO­BA, zaslužna za izgradnjo blodnjaka. Manipulacije si sledijo ena za drugo in Jasniki se proti svoji volji znajdejo pred drugo fazo eksperimenta. Prisiljeni so opraviti nalogo, ki zajema prečkanje sto šestdeset kilometrov osmojene pokrajine, polne narkov (oku­­ženih, ki so že pošteno v objemu blaznosti) ter vremenskih neprilik.
Žanrsko različno nadaljevanje obdrži podobno atmosfero. Ob pogostih akcijskih in srhljivih sekvencah gonilo zgodbe ostaja na dinamiki druščine, ki se tokrat sooča z mnogimi precepi. Nekaj novih likov vpelje dodatna na­vz­križja (tudi romantična). Prevare, zarote in nepredvidljivost so še bolj v os­predju, konec pa bralca znova pusti v zraku. Čakamo torej tretji del. 

Pogorišče (James Dashner) objavljeno: Joker 261
april 2015