Revija Joker - iBoy (Kevin Brooks)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » iBoy (Kevin Brooks)
iBoy (Kevin Brooks)
...
Krištof

V kolikšni meri smo odvisni od pametnih telefonov? Ali te naprave res nadzorujejo in vodijo naša živ­ljenja? Kako dolgo, če sploh, je maš­če­vanje pravično? Taka vprašanja na 345 straneh odpira zanimivi in dobro napisani mladinski znanstvenofantas­tični triler iBoy, poln dinamike in nepriča­ko­vanih zapletov. Prihodnje leto bomo po knjižni predlogi dobili tudi film.
Spremljamo zgodbo čisto običajnega londonskega najstnika Toma Harveyja. Tak je donekega popoldneva, ko se vrača iz šole in mu v glavo iz neba prileti iphone. Ko seprebudi, spozna, da nezgoda ni bila naključna, marveč del gr­dega dogajanja okoli nj
egove simpatije Lucy. Presenečeno ugotovi tudi, da je z nesrečo pridobil posebne moči. Lahko sam od sebe križari po internetu, vdira v baze podatkov in celo proži elektro­mag­netne sunke, ki onesposabljajo oko­­­liške naprave. Fant postane iBoy.
Z močmi hoče Tom v svojem okrožju narediti red. A tekom svojega mašče­val­nega po­­­hoda se vse po­­­­gos­teje spopada z mo­­ralnimi vpra­ša­nji, saj postaja tudi sam del uli­č­nega nasilja. Že­ne ga želja po vendeti in za zadovoljitev sle ne razmišlja o daljnosežnih posledicah. Is­to­čas­no ga vznemirjajo metuljčki v trebuhu, toda Lucy je za­ljub­ljena v iBoya, ne vanj. Tom se z vsako odlo­čit­vijo bolj zaveda, da je poplava dostopnih informacij in znanja, ki mu je na voljo, nekaj vredna le, če jo zna pravilno uporabiti. Skratka, razburljivo, aktualno čtivo, ki daje misliti.

iBoy (Kevin Brooks) objavljeno: Joker 252
julij 2014