Revija Joker - Silos (Hugh Howey)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Silos (Hugh Howey)
Silos (Hugh Howey)
...
Quattro

Ameriški pisatelj Hugh Howey je v življenju počel marsikaj, med drugim je bil krovec in tonski mojster ter krmaril luksuzne jadrnice. Neobi­čaj­no je zakrmaril tudi v pisateljske vode. Svoje zgodbe je dal na Amazon prek njihovega samozaložniškega programa, nakar so mu reklamo naredili zadovoljni bralci. Kratke, petdesetstranske štorije so se prodajale tako dobro, da je pritegnil pozornost resnih založnikov. Hugh jim je premeteno prodal pravice le za tisk
ane izdaje, dočim za elektronsko založništvo skrbi sam in letno služi sedemmestne številke. Najbolj znan je ravno po seriji Silos.

Dogajanje je postavljeno v postapokaliptično prihodnost, kjer človeštvo životari v ogromnih podzemnih kompleksih, silosih. V njih vlada strikten režim, ki med drugim omejuje rojstva z loterijo. In še to le takrat, ko kdo umre oziroma ga zaradi hudega prekrška izženejo v zastrupljeni zunanji svet. Edini stik s slednjim so kamere, ki že stoletja ka­že­jo enako, mrtvo sliko popolnega opus­to­šenja. Prvi, ki posumi, da nekaj smr­di, je šerif Holston, ko Ven odkoraka njegova žena. Po treh letih ji sledi in ugotovi, da ima Silos mračno skrivnost. Vendar je ta precej nepričakovana … Po Holstonu pripoved spremlja njegovega naslednika Marnesa ter županjo Jahns in se ustali pri mladenki Juliette, ki je trdno odločena priti skrivnostim do dna.
Zgodbe se nenehno debelijo, vendar Howey nima težav z razvojem likov in z vzdušnim popisovanjem mikrokozmosa v betonskem sarkofagu. Njegovo pisanje je preprosto, brez posebnih olep­še­vanj, zato ni čudno, da se ti prikupi. Zgodba sama po sebi drugače ni pretirano izvirna, prej amalgam znanih postapokaliptičnih del, od Loganovega be­ga do Fallouta. Kar potegne, so liki in njihov obstoj v podzemnem mravljišču. Njihova razmišljanja, ki osmislijo dejanja. To se je v prevodu lepo ohranilo. Velja pa omeniti, da Silos v izvirniku tvo­ri devet knjig. Naš papirnati izvod bralcu prinaša prvih pet zgodb, ki je v angleščini poimenovan Wool. Naslednji del, Shift, prinaša tri predzgodbe, nakar se niti združijo v zadnjem delu, Dust. Na te še čakamo.

Silos (Hugh Howey) objavljeno: Joker 252
julij 2014