Revija Joker - Fazanarji (Jussi Adler-Olsen)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Fazanarji (Jussi Adler-Olsen)
Fazanarji (Jussi Adler-Olsen)
...
Krištof

Danska ima ob Joju Nesboju še eno zelo močno kriminalno pero, ki ga vihti 64-letni Jussi Adler-Olsen. Narava očetove službe, ki je bil uspe­šen seksolog in psihiater, je dru­ži­no vodila po številnih danskih psihiat­rič­nih bolnišnicah. Ne gre dvomiti, da so te izkušnje prispevale k bujni in pogosto izprijeni kriminalno obarvani domišljiji pisatelja, ki je ovenčan s številnimi literarnimi nagradami. V slovenskem prevodu smo ga spoznali lani z napeto, politično obarvano kriminalko Komora. Sledili sta Izginotje, ki ga zaznamujejo verske blaznosti, in delo z neusmijenim tempom – Fazanarji.
Na mizi komisarja Carla Morcka se sk­rivnostno pojavi primer umorjenih brata in sestre izpred dvajsetih let. Morilec je v zaporu, a kmalu postane jasno, da ne gre le za enega storilca. Osumljencev se drži kri iz podobno okrutnih umorov, gre pa za pomembne može iz danskega poslovnega sveta. Bralca hkrati zaposli brezdomka, ki je bila z osumljenci intimno povezana
v srednješolskih letih, zdaj pa se izogiba vsem. A skrivnost, ki je noče več držati zase, je najtemnejša od vseh! Morcka in njegovega kolega Asada sledi vodijo v preteklost ter na različne lokacije danskega podeželja. Kopičijo se žrtve, sledijo si umori, izsiljevanja, grožnje, smrt grozi tudi Morcku in Asadu, zaključek pa je razburljiv.
Fazanarji, Izginotje in Komora pripadajo seriji Oddelek Q (skupno so izdali pet naslovov). V njih spoznavamo Morcka, ki se ukvarja predvsem z nerešenimi in nerešljivimi primeri. Morck je policist starega kova: rad pogleda v kozarec, ima načeto zdravje, pesti ga kriza srednjih let, je ločenec z uporniškim najst­niškim sinom in vsaka njegova poteza je pod drobnogledom mlajših šefov ter povzpetniških kolegov. Pri reševanju pri­merov mu pomaga neustrašni Sirec Asad, ki ima težave z danščino. Toda njegov praktični, da ne rečem 'kmečki' način razmišljanja je protiutež in hkrati izjemna pomoč bistremu Morcku.
Adler-Olsen se je na sceni prvič pojavil v Komiklexu, prvi danski enciklopediji stripov, nakar se je v drugi polovici osem­desetih ukvarjal predvsem z založ­ništ­vom. Med njegovimi pomembnej­ši­mi deli velja izpostaviti politična trilerja The Alphabet House in The Washington Decree, medtem ko se The Company Basher posveča krutemu gospodarskemu svetu. Njegova dela, ki bodo zagotovo navdušila ljubitelje Folletta, Grishama, le Carreja in Cobena, kar kličejo po neodvisnih (evropskih) ekranizacijah. Nemara jih dobimo.

Fazanarji (Jussi Adler-Olsen) objavljeno: Joker 250
maj 2014