Revija Joker - Votlina skrivnost (Bojan Ekselenski)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Votlina skrivnost (Bojan Ekselenski)
Votlina skrivnost (Bojan Ekselenski)
...
Flegma

To je že tretji roman v nizu Vitezi in čarovniki, pred katerim smo prebrali Indigo otroke (Joker 176) in Indigo novi svet (Joker 226). A Votlina skrivnosti ne nadaljuje štorije, ki bo naposled obsegala štiri naslove, marveč gre za predzgodbo. Ta razkrije ozadje zapleta iz osnovnega niza.
Vitezi in čarovniki so največji slovenski fantazijski projekt, ki za nameček zd­ru­žu­je več žanrov. Pripoved se vzporedno odvija na dveh svetovih: v bližnji prihodnosti in v pravljični Drugotnosti, kjer se zaradi prisotnosti magije tehnologija ni nikoli razvila. Svetova med drugim povezuje prihod Elejle, zlob­ne entitete, s katero grozi nas­top d
obe kaosa in teme. Nasproti ji stoji le Boris, študent iz Celja, ki se znajde v centru spletk in zarot obeh svetov.
Votlina skrivnosti razkrije dogodke, ki so vodili do Elejlinega utelešenja. Glav­na protagonista sta arheologa Neil in Mary, ki med izkopavanjem v Kum­ranu ob Mrtvem morju odkrijeta votlino s starodavnimi napisi in zvitki. Sprva sta vz­hičena, a kmalu ugotovita, da vsebuje strašno skrivnost. Iz arheološke zgodbe sledi preobrat v zarotniš­ko srhljivko, ki se naslanja na krščansko izročilo.
Avtorja velja pohvaliti, da mu je uspelo privlačno združiti zgodovinska in teološka dejstva s fikcijo. Videti je, da je preštudiral snov, pa tudi v pisanju je opaziti napredek, saj je Votli­na skrivnosti najbolj tekoče napisani del sage s tempom, ki te zagrabi. A moram se us­taviti ob be­sed­njaku. Prevečkrat so uporabljeni vul­garni anglicizmi (šit, pusi, fak …), ki so med pogovori študentov v Indigo novem svetu dodajali k vz­dušju, tod pa mo­teče izstopajo.
A kljub temu in srditemu Neilu, ki je res antipatičen, se seštevek nagne na st­ran, vredno prečitanja. Če se z Vitezi in čarovniki še niste srečali, je knjiga idealen vstop v serijo. Tako lahko ob branju počakate na prenovljeno iz­dajo prve knjige, ki bo izšla letos.

Votlina skrivnost (Bojan Ekselenski) objavljeno: Joker 234
januar 2013