Revija Joker - Razcepljeni (Veronica Roth)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Razcepljeni (Veronica Roth)
Razcepljeni (Veronica Roth)
...
Flegma

Trend distopične mladinske literature, ki se je po izidu Iger lakote raz­širil po angleško govorečih deže­lah, je na polno prispel tudi k nam. Po trilogiji Suzanne Collins smo lahko v slovenščini prebrali tridelno serijo Hrup in kaos Patricka Nessa, zdaj pa se jima pridružuje 24-letna ameriška pisateljica Veronica Roth s knjigo Razcepljeni (Divergent), prvim delom istoimenske, boj­­­da prav tako tridelne serije.
Smo v prihodnosti, v mestu, ki se je nekoč klicalo Chicago. Tod preživeli po vojni vzpostavijo nov sistem delitve, ki temelji na človeških lastnostih. Nauk veli, da je osebnost krivec za nagnjenosti k zlu. Ustanovijo pet ločin, ki naj bi preprečevale prihodnje spore, ob dopolnjenem šestnajstem letu pa mora vsakdo opraviti test, ki razkri
je njegove nagnjenosti in ga umesti v eno od njih. Najstnici Tris test razgrne, da v sebi zd­ru­žuje lastnosti več ločin (je Razcepljena), kar je v tej družbi nevarno. Resnico ji uspe zatajiti, a njeno življenje se čez noč vseeno spremeni. Urjenje za vstop v izbrano ločino je nepričakovano te­žav­no in smrtno nevarno, zaplete se v tajno romanco, iskanje odgovora, zakaj so Razcepljeni preganjani, pa jo pahne v srž skrivnosti v ozadju navidez popolnega družbenega sistema.
Knjiga dokaj neprikrito črpa iz vzornice – podobni sta si že naslovnici. Toda s pobiranjem elementov od drugod (razporejanje v ločine spominja na šolske domove v Harryju Potterju, urjenje na Ender's Game) in vključitvijo lastnih idej pisateljici uspe ustvariti dovolj samosvojo mešanico. Skupna ocena je težja. Zaradi tekočega jezika, hitre pripovedi, aktivne junakinje in uravnote­že­nosti sestavin, od adrenalinske akcije in razkrivanja skrivnosti do ljubezenskih zapletov, je roman tipičen bralni blockbuster, ki ga na mah preberejo tudi tisti, ki se knjig dotaknejo poredko. Po drugi st­rani pa kritičnega zmoti več stvari. Pre­hod junakinje iz pasivnega v od­loč­no dekle je hiter in nerealen, močno emocionalni prizori Tris ne razvijajo tako dobro, kot Collinsova gradi svojo Kat­niss, zgodba pa poredko ponudi snov za poglobljeno razpravo o resnejših temah. Slednje denimo vrhunsko uspe Ne­­ssu. A z vidika kratko­čas­ne­ga in razburljivega branja Razcepljeni op­ra­­­­vičijo priljubljenost, zlasti ob ceni 10 evrov.

Razcepljeni (Veronica Roth) objavljeno: Joker 232
november 2012