Revija Joker - Jaz sem Zlatan Ibrahimović (David Legekrantz & Ibra)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Jaz sem Zlatan Ibrahimović (David Legekrantz & Ibra)
Jaz sem Zlatan Ibrahimović (David Legekrantz & Ibra)
...
Case

Lanska izdaja Ibrahimovi}eve avtobiografije je v nogometnih logih po­vzročila nemalo zgražanja. Kaj bi ne, saj je bosanski Šved, ki od nekdaj velja za posebneža in fuzbalerja brez dlake na jeziku, v njej popljuval vrsto bivših trenerjev, soigralcev ter agentov. Od nedavnega je sporna bukva na voljo v ma­terinščini.
O senzacionalnosti vsebine bi se sicer dalo razpravljati. Za veliko tega, kar junec s krivim nosom in velikim egom izda na dobrih tristo petdesetih straneh, je večina izvedela že v medijih, koder je nepoboljšljivi Zlatan reden gost. Za pristaše najlepše igre
bo bržkone najbolj zanimivo branje pagin, na katerih Ibra podrobno razglablja o zakulisju spora z Guardiolo, bivšim trenerjem Barcelone, kamor se je leta 2009 za mastno od­škod­nino in bajno plačo preselil iz italijanskega Interja. Če verjameš Zlatanu, je bil vsega kriv trener 'brez jajc', ki je dajal prednost Messiju in ni razumel, da je v njegovi prisotnosti nogometni genij, ki mora za to, da blesti, igrati po lastnih pravilih in se požvižgati na vse ostalo.
To Zlatanovo osebno prepričanje, pravcati kult lastnega jaza, je izvor domala vseh popisanih pizdarij, ki so se mu pripetile v rajni mladosti. Tedaj je v tujski četrti Malmöja sobival z revščino, me­če­hovskim odnosom čistokrvnih Švedov do balkanskih priseljencev, kolerič­nim, a ponosnim očetom Šefikom, sestro narkomanko in vsakovrstnim kriminalom. Ko obračaš strani precej ama­tersko scimpranega literarno-promocijskega podviga, ki se vleče, ponav­lja in bolj kot na profesionalno avtobiografijo sliči na blog zafrustriranega naj­stnika, si po eni strani ne moreš kaj, da ne bi ob­­čudoval človeka in športnika, ki se je vedno znal postaviti zase in svoje naj­bližje. Jebeš svet in ostale! Po drugi st­ra­ni pa Ibrova prvoosebna izpoved ne bo spremenila mnenja tistih, ki ga imajo za južnjaškega neotesanca in nadute­ža, kateremu bi se brez fuzbalskega talenta in usod­nega srečanja s sluzastim, malodane mafijaškim agentom Minom Raiolo v življenju slabo pisalo.
Precejšen nogometni trač je torej ta živ­ljenjepis, čeprav mestoma nudi zanimiv vpogled v dogajanje v slačilnici ter odno­se med igralci in nogometnimi menedžerji, ki na najvišjem nivoju niso nujno bolj civilni in profesionalni kot pri kakem vaškem tretjeligašu. Vsaj takrat ne, ko je vanje vpleten Ibrahimovi}. Fan­ta lahko odstraniš iz geta, geta iz fanta očitno res ne. 

Jaz sem Zlatan Ibrahimović (David Legekrantz & Ibra) objavljeno: Joker 230
september 2012