Revija Joker - Prikoličar s temne strani

ČLANKI
stranka » članki » hotnice » Prikoličar s temne strani
Prikoličar s temne strani
...
Kavbojc

Če iščeš primerno vozilo, s katerim boš čez par dni odropotal na katero od polnočnih premiernih prikazovanj frišne Vojne zvezd, ne spreglej te priložnosti. K Vaderjevemu kostumu se bo najbolje podal Uralov motor dark force z bočno prikolico, ki ves v črnem piha na dušo zlasti pristašem temne strani Sile. Sicer ne vabi s piškoti, ima pa zato vdelano držalo z raztegljivim metrskim žaromečem, ki bo bržda prišel prav pri vsakodnevnem cestnem obraču­na­vanju s 'kletkarji', kot mopedisti pravimo voznikom štirikolesnikov.

Prikoličarji (sidecars) so hecna vozila s koreninami na koncu 19. stoletja, ko je francoski soldat na bicikel pričvrstil dodatno sedalo s kolesom. Priljubljenost takšnih triciklov je kajpak zrasla, zlasti ko se je razširila na motorje. Avtov takrat ni bilo prav dosti in dodaten udoben sedež je razširil vsakdanjo uporabnost vozilca. Celo Jaguar je leta 1922 štartal kot proizvajalec prikoličarjev! Ko so se avtomobili razpasli, so takšni mopedi skoraj izginili, a skozi leta so obdržali peščico privržencev. Izkušnja se pač razlikuje od klasične motoristične in vož­nja je drugačna. Nagibaš se v nasprotno smer kot na enoslednem vozilu, saj se med zavijanjem radi prevrnejo. Ampak veter je takisto v laseh in zasvojljivi ob­ču­tek neposredne povezave s strojem je enako prisoten na sovoznikovem sedežu. Zato še danes vidiš morilsko hitre moderne različice na mnogih dirkah. Jako simpatični so starinski izdelki firme Ural, med katerimi najdeš kup posebnih izdaj. Lani se je eden od njih zgledoval po vesoljski postaji Mir, frišni pa je vojnozvezdni.
Čisto običajen motocikel torej Ural dark force ni, saj gre za nišen in starošolski proizvod iz ruske fabrike, ki je prikoličarje pričela sestavljati pred drugo svetovno vojno za sovjetsko armijo. Takrat so bili avtomobili še vedno dragi, tako da je posel cvetel. Prvi model so osnovali na BMWjevem klasičnem slečencu R71, sličnemu tistim, ki so jih jahali tapravi stormtrooperji, se pravi nacistični jurišniki. Peščico njih so tedaj pretihotapili v deželo babušk in vodke, nakar so jih razstavili in dokaj zgledno skopirali. (Tako neuničljivi kot originalni vseeno niso bili, saj fahrerji vemo, da bavarske kujejo iz deutschlandiuma.) Mnogo njihovih posebnosti, kot sta pogonska gred namesto verige in zračno hlajen motor boxer, še vedno najdeš v današnjih uralih. Zdaj veš, da BMW ni edini, ki vztraja pri nenavadnih dvovaljnikih, kjer sta bata postavljena nasproti drug drugemu v ležečem položaju in značilno štrlita iz strani motocikla.

Urali gotovo spadajo med vozila, ki bodo v središču pozornosti tako na srečanju zajebanih bajkerskih tolp kot na Comic Conu. Vendar niso le paša za oči, čeprav je klasični dizajn mopedov tiste dobe neverjetno brezčasen. Bojda se peljejo fino kljub za današnje čase podhranjenim 749-kubičnim mašinam, ki premorejo le dobrih 40 konjičev. Z najvišjo hitrostjo 113 kilometrov na uro sicer ne boš dosti prehiteval, a kadar boš, boš to počel kot pravi šef. Zlasti če si omisliš pošten cosplayerski motokombinezon, o kakršnih smo že pisali (Joker 238, id članka na Joker.si 10646). Križ je le s primernimi vaderjevskimi homologiranimi čeladami, do katerih pravilniki niso prijazni. Roko na srce, takemu mopedu tako ali tako bolj pritičeta znucana usnjena jakna ter odprta čelada z letalskimi zaščitnimi očali. In prsti, črni pod nohti – urali so najbolj kul za zanesenjake, ki radi sami povijačijo, kar je treba, saj so sila preprosti. Obenem pa jim ne manjkajo moderni bombončki, kot so LED-luči in slavne zavore Brembo. In, kar je najpomembnejše – v prikolico ter na zadnji sedež lahko spraviš kar dva stormtrooperja.
Cena 15 dolarskih tisočakov za tosortni zbirateljski moped starinskega izgleda ni prehuda, zlasti ker je na tržišče prišel v nadvse omejeni seriji petindvajsetih kosov. Kul je ravno to, da kljub vojnozvezdnemu poreklu ni preveč vesoljski in natlačen, saj so moderni motorji zadnja leta vse bolj transformers­kega videza. Kar poglej frišne modele iz Dežele vzhajajočega sonca, kakršen je Yamahin MT-10, ki bi ga še Sarlacc izbljuval. Ne, dark force je resna mašina brez pretiranih elementov in če hočeš prednjo masko v obliki Vaderjeve kacige, boš moral iskati drugod. Škoda le da je na voljo le v čezlužju, od koder je vozilca domala nemogoče uvoziti. Presneto. Kot kaže, bo na premiero vseeno treba odkolesariti.

Prikoličar s temne strani objavljeno: Joker 269
december 2015