Revija Joker - Samonamerljiva puška

ČLANKI
stranka » članki » hotnice » Samonamerljiva puška
Samonamerljiva puška
...
Aggressor

Pri teksaškem podjetju TrackingPoint samozavestno trdijo, da je “xactsystem prva pametna puška na svetu.” Ob izrazu 'smart rifle' najprej pomisliš na jajčasto krepalico iz Petega elementa, ki je krogle v loku pošiljala za vogal. Ali na mitraljez M56 smartgun iz Alienov, s katerim je Vasquezova spreminjala gnusobe v čežano. Track­ing­­Pointova ostrostrelska puška, ki jo za zdaj kli­čejo precision guided firearm (PGF), je bližja slednjemu. Njeni izstrelki ne znajo zavijati, more pa zato strelcu precej pomagati, da ne greši kot bumbar. Zanj sama izračuna zamik pri merjenju in mu označi, kam usmeriti orožje. Kot bi se šel snajperja v Battlefieldu. Skorajda pozabiš, da gre za pravo orožje, ki ubija zares.

Pri klasičnem orožju mora namerilec najprej oceniti razdaljo do cilja, od česar je odvisen padec krogle med letom. Poleg tega je treba upoštevati vsaj še jakost in smer vetra, pri ciljanju zelo oddaljenih tarč pa take malenkosti, kot sta temperatura in zračni tlak. Nato ostrostrelec med izurjeno umirjenim dihanjem pedantno stisne petelina, da puške ne bi slu­čajno sunil iz smeri. Skratka, gre za svojevrstno veš­čino. O njej si preberi v vedežu v številki 238, ki je na Joker.si objavljen pod številko 10659.
Pri PGFu je drugače. Njegov upravljalec ob pogledu skozi daljnogled zre v pravi mali pametni zaslon z nadgrajeno resničnostjo (HUD ali head-up display). Ta mu prek slike izpisuje kopico uporabnih podatkov, od oddaljenosti do smeri neba. Tarčo najprej z rdečim knofkom ob petelinu izbere in jo 'zaklene' v namerilno sliko, kot bi v TIE-fighterju odbiral smrd­lji­ve uporniške lovce. Elektronika ji zna nato slediti sama. Na zaslonu se strelcu izriše točka, kamor mora naciljati, da bo zadel. Nato pritisne na petelina, kar pa orožja še ne sproži, marveč le odklene va­rovala. Nazadnje skuša v vizirju pokriti križec, ki ka­že usmeritev puške, z omenjeno piko. Ko se to zgo­di, orožje samodejno sproži in krogla pade direkt med oči.

Tehnološka magija se skriva v ohišju namerilnega daljnogleda in prožilnem sistemu, ki sta vdelana v sicer običajno zasnovano repetirno os­trostrelsko puško. Določanju razdalj je namenjen laserski daljinomer, medtem ko ima naprava vgrajena tudi tipala za tlak, temperaturo in vlago zraka. Vdelani računalnik zna po wi-fiju prijateljevati z drugimi gizmi, med katerimi so jabolčni in androidni mobilniki. Z njih pobere lokacijske podatke. Edinole moč in smer vetra mora operater vnesti sam. Nato elektronika napravi vse potrebne balistične izračune in pokaže, kam streljati. Celo pri gibajočih se tarčah! Mačji ka­šelj. Ne morem si kaj, da si navodil ne bi predstavljal v obliki oglasa v Top Shopu.
TrackingPoint niso šarlatanski pritepenci. Podjetje je resda nastalo šele predlani, a sestavljajo ga izkušeni in­že­nirji in vojni veterani, ki so se s tovrstno idejo poigravali že prej. S puš­ko želijo demokratizirati ostrostrelstvo, saj naj bi popolnemu začet­ni­ku, ki ga na­učiš le osnovnega rokovanja z orož­jem, omogočila streljati kot Rajmond Debevec. Trditve niso iz trte izvite, saj so novinarji brez predhodnega strelskega znanja nemalokrat zadeli v polno na razdalji med tristo in sedemsto metri že iz prve! Le ko so se daljave približale kilometru in se je količina motečih dejavnikov nagrmadila, se je število potrebnih strelov povečalo. A tam brez pomoči itak zadevajo le najboljši snajperji.

PGFova učinkovitost je že zdrznila kritične opazovalce strelskega področja. Opozarjajo, da TrackingPoint lovsko spretnost spreminja v banalno pobijanje kot v računalniških igrah. In res se ob dejstvu, da zna vizir sliko brezžično pošiljati na tablico in od tam na splet, namuzneš. Predstavljaš si lahko, da bodo socialna omrežja kmalu deležna porasta videov polaganja vsega kosmatega in pernatega. Da na človeške cilje ne pomislimo – z grozo gre priča­ko­vati trenutek, ko se bo v čezlužju strgalo kakemu lastniku takega orožja. Vsaj samodejno se PGF za zdaj še ne zna obračati okoli kot robot, čeprav ta dan gotovo ni daleč.

Strelna naprava, ki jo na trgu imenujejo xactsystem, je od letošnjega januarja na voljo za civilni trg, torej za lovce in športne strelce na streliščih. Vojaki jo imajo še na testiranjih. Težko si je predstavljati, da bi se v današnji inačici udomačila med snajperji, saj ti redko uporabljajo laserske daljinomere, ker lahko izdajo njihov položaj. Zelo verjetno pa bodo posvojili pametni vizir.
Naprodaj je v treh inačicah, ki se razlikujejo v kalibru, od težjega 0,338 lapua magnum do lažjega 0,300 winchester magnum. Tudi neelektronske kom­ponente so najvišje kvalitete od čislanih proizvajalcev, kot sta McMillan in Accuracy International. Košta od 22.500 dolarjev navzgor, zaenkrat pa moraš še dokazati, da rad mahaš z ameriško zastavico in se držiš za prsi, ko gode himna svobodnih in pogumnih. No, ni vrag, da se bo kmalu pojavila na tej strani Luže. Morda najprej na Norveškem … 
https://tracking-point.com/

Samonamerljiva puška objavljeno: Joker 243
oktober 2013