Revija Joker - Mizica, pogrni mi Mortal Kombat

ČLANKI
stranka » članki » hotnice » Mizica, pogrni mi Mortal Kombat
Mizica, pogrni mi Mortal Kombat
...
Sneti

Obiskovalci človeka, ki ima rad igre, morajo vedeti, da jim z njimi ne bo prihranjeno niti, ko bodo pri njem sedli na kavč v osrednjem prostoru. Ne le, da bo na televizorju tekla najnovejša streljačina, v špil bodo strmeli tudi, ko se bodo stegovali po kofe, piškote in penino. Vendar ne na digi­talno mizo z večdoti­ka­bil­no površino, denimo na Samsungovo SUR40, udejanjeno na osnovi Microsoftove platforme PixelSense, kakršno je uporabljal eksperimentalni surface. Nak, to bi bilo japijsko, pa tudi dobrih iger tam ne mrgoli. V nerazvodenelem retro stilu bodo jestvine jemali z ultimativne gejmerske mizice, ki jo pod nazivom 'arcane arcade game table' izdeluje angleš­ka garažna firmica Surface-tension. Namenjena je predvsem gnanju starih, dvorazsežnih arkadnih iger, od ploščad a la Bubble Bobble prek večnih klasik tipa Pac-Man do kultnih pretepačin, kot je Mor­tal Kombat. Pomagalnika z GameFAQs, koder so navedeni vsi tisti LP HK HP za fatalityje, lastnik seveda nima na kmetavzarskem papirju, marveč na tablici, ki s svojim minimalizmom stilistično ustreza podstavku. 

Ročno, za vsako stranko posebej narejena miza je narejena iz masivnega orehovega ali hrastovega lesa in okrepljenega, 6 milimetrov debelega stekla. V 120 centimetrih dolžine, 43 višine in 70 širine skriva votlo jedro, kamor je nameščen osebni raču­nal­nik. Njegov drob sestoji iz dvojedrnega Intelovega procesorja, štirih giga rama in 500 GB diska. Vdelani so 30 W zvočniki, slika pa čez HDMI potuje na 26-palčni LCD, uležen pod steklo. Na tej podlagi tečejo Windows 7, okrancljani z navdu­šens­kim pro­gramom GameEx, ki se obnaša kot univerzalni zaganjalnik iger in medijskih vsebin.
Tipkovnica in miš sta namreč skriti in ju uporabljaš le v skrajni sili. Arcanov osnovni vmesnik sta staromodni digitalni igralni palici, nameščeni druga ob drugo. Vsako ročko vrhunskega japonskega izdelovalca Sanwa spremlja šest prav tako Sanwinih gumbov, analogni vrtljivi gumb 'arcade spinner', ki lahko deluje recimo kot volan, in trackball za edinstvene naslove, kot je Missile Command. Vsa ta roba je zbrana na eni strani in zakitana v predal, ki ga je moč potegniti ven in potisniti nazaj.

Tako si v enem trenutku pozoren gostitelj metroseksualnih sodelavcev in njihovih prelestnih dečev, ki znajo največ povedati o dogajanju v resnič­nost­nih šovih. V naslednjem pa v majici s Sonicom izvlečeš predal in se preleviš v arkadno pošast, ki se dere na vsak naslov iz Midway Arcade Treasures Deluxe posebej. Ta komplet špilov dobiš zraven in takisto še Atari Anniversary Edition ter Taito Legends 1 in 2. Ker gre za računalnik, za vse ostalo preprosto namestiš MAME, Kawaks in druge emulatorje, jih skonfiguriraš za obratovanje z GameExom in uži­vaš.
No, kot si lahko misliš, je užitek ob metanju sulice na špagi s Scorpionom in trganju hrbtenice s Sub-Zerom rezerviran za gotovinarje ter fotre puvače. Opisana konfiguracija brez poštnine košta nič manj kot 4000 britanskih funtov, kar pomeni 4600 ev­rov. Ja, tudi jaz se nenadoma počutim, kot bi me zbu­tal Goro. Le malo manjši glavobol zada inačica brez računalnika, ki ga dodaš sam, saj te olajša za 'borih' 3800 apoenov. Če se nisi rodil z zlato žlico v goflji, si lahko za 2300 evropskih kupiš videzno manj navdušu­jo­čo izvedenko, imenovano dual, ki ima le 19-palčen zaslon, HAPPove gumbe (fuj!) in šestdeset prednaloženih starih iger. Posebnost je ta, da sta palici nameščeni vizavi. Po strošku med arcane arcade in dualom je model double7, ki ima dualovo zunanjost in večino arcanovega droba, košta pa skoraj tri jurje.
Pomisliti velja, da nizko nameščene kontrole pri arcane arcadu čez nekaj časa gotovo postanejo ne­udo­bne. A ne meni, ne tebi se s tem ni treba obremenjevati, saj si lahko za ta denar že kupiva ma­njšo sobo v odročnem predelu Slovenije. Je pa fajn za pogledat in za malo posanjat. Saj zato so hotnice, kajne? 
Surface-tension.net

Mizica, pogrni mi Mortal Kombat objavljeno: Joker 238
maj 2013