Revija Joker - Slepeči snop

ČLANKI
stranka » članki » hotnice » Slepeči snop
Slepeči snop
...
Aggressor

Ko se nevzgojena otročad v kinu sredi filma po platnu sprehaja s farbovitimi snopi žepnih laserčkov, te včasih prime, da bi ji s čim 'posvetil' nazaj. In glej, ameriška tvrdka Wicked La­sers ponuja eno najbolj pobalinskih sredstev: laser spider 3 krypton, ki naj bi bila najmočnejši metalec žarkov, kar jih more kupiti in posedovati navadni smrtnik. V tej zvezi se diči celo z Guinnessovim priznanjem.
Gizmo je že navzven frajerski in je videti kot držalo žaromeča iz Vojne zvezd. Ob enem njegovih predhodnikov, modrem S3 arcticu, so Lucasi v resnici bentili in pošiljali opozorilna pis­ma – ki jih je lasersko podjetje nato z obilo samopromocije prodalo na Ebayu. S3 krypton v najmočnejši različici seva snop z jakostjo okoli enega vata, kar je več stokrat moč­neje od pointerjev za pest evrov! Zeleni žarek navzgor v luft nese kar 135 kilometrov daleč, torej izven Zemljine atmosfere, ki se po določbi konča s Karmanovo mejo na višini sto kilo­met­rov. Da to ni le marketinška puhlica, so letošnjega marca pokazali amaterski astronomi, ki so z malce sfrizirano napravo požgečkali Mednarodno vesoljsko postajo na 286 kilo­met­rih višine! Šlo je za skrbno uigrano sodelovanje z astronavti, zato ne pričakujte, da boste s kriptonom kar tako v Morsejevem jeziku debatirali z vesoljci.
Morda se zdi čudno, da lahko z enovatnim žarkom počneš take podvige, ko pa imajo sobne žarnice dvajsetkrat večjo svetilno moč. Lasersko svetlobo lahko za razliko od navadne usmerimo v izjemno ozek snop z veliko gostoto energije. Vsebuje namreč zgolj eno valovno dolžino (barvo), ki jo optika zmore bolje skoncentrirati. V belem spektru običajne sijalke je zastopano mnogo valovnih dolžin, česar leče ne znajo osredotočiti v curek, ker se žarki posameznih na steklu lomijo pod drugačnim kotom.
Dobiti spekter z eno samo valovno dolžino oziroma frekvenco je težko. Materiali sevajo ob prehajanju elektronov med krožnicami v atomu. Za eno frekvenco morajo prav vsi preskočiti med točno določenima krožnicama. Samodejno se to ne dogaja, ker raje počno akrobacije, nam pa podvig uspe z draženjem plinov ali polprevodnikov z električno napetostjo. Zadnja pika na i je izraba tako izsevane svetlobe za ponovno spodbujanje elektronov, kar prinese močno okrepljen snop. Od tu ime, kajti laser je kratica, ki pomeni Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation – krepitev svetlobe skozi stimulirano sevanje. Od iznajdbe koncem petdesetih let 20. stoletja je našel uporabo v vsem mogočem, od merilnih inštrumentov do kirurških nožev in orožij. O tem več v vedežu.

Zeleno barvo kryptona so izbrali namenoma, kajti človeško oko jo najbolje zaznava; osemkrat bolje kot rdečo in dvajsetkrat bolje kot modro. Če bi si posvetili v oko, bi videli žarek, osemtisočkrat močnejšega od sončnih. Potem ne bi s tem očesom videli nikoli več. Ravno tu leži dvomljiva vrednost
tako močnih laserjev v otroških rokah. Že žarkovnik v pekačih DVDjev, ki je nekajkrat šibkejši, ume poškodovati vid takoj ob srečanju z očesom. Tole je še mnogo nevarneje, kajti oslepiš lahko že ob nesrečno odbitem snopu. Sicer so priložena obvezna varnostna očala, ki pa jih naključni mimo­idoči opazovalci našega igračkanja ne nosijo s seboj, medtem ko takle laser lahko škoduje celo na razdalji več kilo­met­rov! Zato ni čudno, da je dotični onegaj v najvišji, četrti kategoriji, kar se nevarnosti tiče. Čisto dovolj je močan, da nas speče, če posvetimo na kožo. Je pa hecno, da po evropskih predpisih zanj ne potrebuješ posebnega dovoljenja. Taka naprava mora zgolj imeti mehanizem proti nepooblaščeni rabi, kar kripton doseže s stikalom na kodo.
Po prebranem se upravičeno pobaraš, čemu ta reč sploh rabi. Eee, da se fajn kuriti plastiko, les in prižigati cigarete, medtem ko bi za rezanje pločevine nucal vsaj stokrat močnejšega. Hudo, tisoč dolarjev vreden vžigalnik – natanko za toliko ga lahko namreč naročite na Wickedlaser.com. Izšolani fizik ga ume koristiti kot merilni aparat, toda z gotovostjo lahko zapišemo, da jih med obilico kupcev tega izdelka ni na pretek. Je pa skokovito poraslo število incidentov z laserskim motenjem policijskih vozil, tudi helikopterjev. Pa jih imamo, cefizlje.

Slepeči snop objavljeno: Joker 226
maj 2012