Revija Joker - Od Yode prek Jokerja in Bilba do Raphaela

ČLANKI
stranka » članki » hotnice » Od Yode prek Jokerja in Bilba do Raphaela
Od Yode prek Jokerja in Bilba do Raphaela
...
LordFebo

Nemara bo kdo pomislil, da nas Lego mastno podkupuje za pogosto pisanje o njem. Žal je ravno nasprotno. Podjetje meni, da naši bralci ne sovpadajo z njihovo ciljno grupo, ki so bojda otroci med šes­tim in desetim letom. Zato nam kljub vsem lepim člankom ne naklonijo nikakršne podpore, kar je nezaslišano. A če bi pisali le o blagovnih znamkah, ki nam dobroto vračajo, bi bil Joker jako tenak.
Skratka, legice imamo radi, obožujemo njihov ropotuljasti zvok in kljub temu, da so se v zadnji dekadi zavoljo preveč licenc in premalo poudarka na ustvarjalnosti poslabšale, še vedno ostajajo top ses­tavljanka. Menimo, da se vsakdo, ki ni popolnoma ubil otroka v sebi in postal puščobni grinč, rad ustavi med policami z lego kockami in z zanimanjem prelista njihov slikovit katalog. Zato je nekaj pisanih novic iz danskega tabora na mestu.

Nam najbližji izdelek bo nadgrajen paket za robotiko Mindstorms, vendar tega predstavljamo v okviru vestičk s CESa. Četudi gre za njihov najbolj napredni izdelek, ga očitno furajo bolj zaradi ugleda, saj jim denarja ne prinaša. Ta namreč prihaja z drugega konca, začenši z Disneyjevimi princeskami, katerim bodo letos dodali še morsko deklico Arielo. Poleg nje punčkam namenjajo kar dvajset novitet iz serije Friends, ki je baje izredna uspešnica. Sličen hit na fantovski strani je svet Ninjago, naveza kock, kartično-vrtavkaste igre, TV-serije in okvirne štorije. Zato bodo z ninđami nadaljevali, ob bok pa jim postavljajo presenetljivo podobno temo Legends of Chima, ki takisto vsebuje azijske mite, kung-fu pande s prijatelji in vrtavke ter karte.

Legice so v vesolje Star Wars prvič pokukale leta 1999, a očitno še vedno obstajajo neobdelana vozila in prizori. Za letošnjik so namreč pripravili dva ducata novih škatel, med katerimi žal ni nobene zbirateljske gromozanke nalik Zvezdi smrti in rušilcu. Med modelčki, ki so jih obelodanili za prvo šestmesečje, izstopata umbaranški samohodni top in rankorjev brlog, ki bo združljiv z lansko Jabbino palačo. Tako bo plastični Lukec lahko padel v luknjo, kjer bo našel plastično kost in velikega zobatca. Drugače se bodo z legoidnim Yodo in hecnimi robotki igrali še naši vnuki, kajti Dancem se vojno­zvezdna pogodba izteče šele leta 2022! Ker bo Disney dotlej posnel vsaj tri filme, jim materiala zlepa ne bo zmanjkalo.

Nič manj privlačen in predvsem ne tako zasičen je kockasti Srednji svet. Osem setov po filmu Hobit je na tujem butično izšlo že decembra, dočim bodo na slovenske police prispeli šele v tem ali prihodnjem mesecu. Največji med njimi je grdinsko mesto z zavaljenim kraljem. Nenavadno je, da imajo vse škatle jasen napis prvega dela An Unexpected Journey, a sta dva prizora v resnici iz nadaljevanja: pajki Temnega lesa in pobeg v sodih. Tudi Gospodar Prstanov se bo obogatil, in sicer s petimi prizori: sestankom pri Elrondu, dvobojem veščev, piratsko ladjo, bitko pri Črnih durih in Orthancom. Ugibanja sproža zlasti slednji, ki pride šele poleti in ga Lego skriva. Bodo zraven enti? Vsekakor bodo zbiralci stričkov prišli na svoj račun, saj nova sezona prvič prinaša figurice Sarumana, Arwen in Sauronova usta. Na samega Saurona in demona Balroga bomo morali pa še počakati.

Pravomoško dopadljivi so takenako Super Heroes, kjer je Lego pod eno streho povezal Marvelove junake z onimi iz založbe DC. Najbolj pože­ljiva je 160-evrska ludnica Arkham, kjer v oblazinjenih sobah bivajo Joker, Poison Ivy, Scarecrow in Pingvin. Slednji ima v roki enako ribo kot Golum! Fin detajl je medicinska sestra, ki se zaljubi v Burkeža in Harley Quinn postane. Priložena sta kajpakda Šišmiš i Crvenda}. (Kdor koj pošteka to ornitološko foro, naj piše papirnato pismo in dobil bo lego obesek!) Drugače bo rešimožev in malopridnežev še par, v prvi fazi gospod Zmrzovalnik, Spider-Man in gonja Batmana ter Bana iz zadnjega filma, dočim vzporedno s poletnima filmoma pridejo Supermanove in Iron Manove sestavljanke.

Frišne letošnje blagovne znamke so še tri. Galaxy Squad bo n-ti odvrtek vsemirske tematike in bo vse­boval vanzemaljce. Bolj svež bo Lone Ranger, s katerim se Lego po desetih letih vrača na divji zahod. Gre za še eno španovijo z Disneyjem, zakajti tako je naslov prihajajočega Bruckheimerjevega filma z Johnnyjem Deppom kot indijancem Tontom. Johnny bo tako dobil že drugega lega striclja, prvega je imel kot kapitan Sparrow v piratskih kompletih. Tretja in popolna novost pa so plastični najstniški mutirani ninja želvaki. Lani je namreč štartala televizijska nizika in Michael Bay za nameček pripravlja nov igrani film. Kornjače doživljajo preporod in Raphael, Leonardo, Donatello in Michelangerlo bodo v prihodnje skakali iz vsake škatle s kosmiči. Lego je pripravil šest zelenih setov na to temo in vsi bodo polni nenavadnih figuric, kot so rožnata tentaklasta kreatura in riboglavec. V najdražjem kartonu z želvjim bunkerjem pa bodo imeli renesančni picoljubci celo skejtersko rampo.

Vseh Legovih novotarij bo več sto in največ jih bo dobila mestna tematika, kamor med gasilskimi postajami in pristanišči sodi 80-centimetrski brzovlak za sto evrov. Z njim kanijo okrepiti železničarstvo, vendar bo treba tračnice in motorčke dokupiti. Na žalost razočara tehnični oddelek, kjer bo največji modelček formula 1 za stotaka. Ostalo bo bolj drobižno, recimo poceni bager kopač, ki bo nadomestil doslejšnjega trikrat dražjega excavatorja na daljinsko. Technic se kratkomalo ne prodaja več tako dobro, kot se je davno nekoč. Poleg cene je težava ta, da trinajstletniki, katerim je namenjen, raje drkajo videoigrice in se ozirajo za babami.

To je nasploh Legov problem, saj glavnih tekmecev nimajo znotraj branže, marveč so to prav raču­nal­niki in prehitra odraslost. Do neke mere je njihova osredotočenost na deco razumljiva, vendar morajo vedeti, da plačujemo še vedno fotri. Nam pa so legice kot joški: delane so za tamale, ampak z njimi se radi poigramo tudi starci.

Od Yode prek Jokerja in Bilba do Raphaela objavljeno: Joker 234
januar 2013