Revija Joker - Poslednji zvezdni bojevniki

ČLANKI
stranka » članki » anali » Poslednji zvezdni bojevniki
...
Streljanke so velik posel. Cifre prodanih izvodov najbolj popularnih serij, kot je Call of Duty, se štejejo v milijonih in zdi se, kot da jih igrajo vsi. Še vedno pa si del scene prisvajajo druge pucačine - one, ki so bile nekoč prve. Misfit zgrabi za arkadno palico, obrne monitor za 90 stopinj in pove o starošolskih, navadno od zgoraj ali strani gledanih nažigačinah, v katerih radi z osamelo ladjico branimo Zemljo pred vesoljskimi nakazami. S tujko jim pravimo shoot 'em upi, prijetno domače pa šuterji.

Če si bil kratkohlačnik v osemdesetih, si gotovo naletel na posvečene kraje, kjer so bivali avtomati z videoigrami. Na morju s starši ali v lokalni beznici, morda pa se je v mestu ustavil potujoči ringlšpil, ki je poleg vrtiljaka nudil dolge vrste kabinetov. Takih s privlačno utripajočimi zasloni in cing-congl zvoki.
Ajde, saj smo imeli spectrume in commodorje, nekateri buržuji atarije ter amige. Toda špili, ki so jih nudili avtomati, so prednjačili tako po videzu kot po osluhu. Predvsem pa po vzdušju. Zato vanje ni bilo težko zmetati kupa drobiža ali žetonov, saj so za svoj čas nudili najnaprednejše v industriji iger. Navdušenje se je bleščalo kljub temu, da so bili ti izdelki pogosto nepravično težki. S tem so operaterji mastno služili, ker je bilo treba v špil pač rukniti nov cekin, ko si odmrl. Včasih že po nekaj sekundah. Omamni drob je bil zavit v trdojedrne pakete, ki so zahtevali odlične odzive, pomnjenje in hladnokrvnost pod pritiskom. Med njimi pa so prednjačili ravno šuterji - streljanke z vesoljskimi ladjicami v slogu Phoenixa in Scrambla.
Zakaj smo se jim pustili mučiti? Ker je v bljuvanju projektilov neka neznanska privlačnost. Morebiti gre za spomin pračloveka, ki je z vrženo kostjo sklatil kosilo z drevesa, ali zgolj za freudovsko-lacanovski odmev osamljenega semen­č­­ka, ki mu je uspelo doseči cilj. Naj bo tako ali drugače, všečnost transferja moči iz dometa udov v daljavo s pomočjo vmesnika je nesporna. Pri tem ni pomembno, ali govorimo o frači, samokresu ali igralnem avtomatu.

Poslednji zvezdni bojevniki objavljeno: Joker 217
avgust 2011