Revija Joker - Generacija tilt

ČLANKI
stranka » članki » anali » Generacija tilt
...
Case je marsikateri popoldan svoje rosne mladosti prebil v zakajeni vaški krčmi. Tam je trdo prisluženo žepnino žeton za žetonom spuščal v hrupne svetleče mašine, po katerih so se podile srebrne kroglice - in neznansko užival. Fliperje smo do preloma tisočletja srečevali na domala vsakem koraku, nakar so v kratkem času skorajda izginili. Kaj se je zgodilo?

"Eh, povozil jih je čas." Tako je svojo ugotovi­­tev začel kolega, s katerim sva v mozoljastih letih v gostilni 'Pri Karlotu' postav­ljala rekorde v Funhousu, Twilight Zonu, Star Treku in številnih drugih marjancah, kot se fliperjem reče z lepo slovensko besedo. “Stari, v devetdesetih je rulja pač postopoma presedlala na avtomate. Zadosti ji je bilo srebrnih kroglic in mlatenja po dveh mizernih gumbih. Ko se je ta modernejši špas iz igralnic in betul dokončno preselil v domove, kjer so se razpasli osebni računalniki in konzole, je bilo za fliperje prepozno.” Tako je pridigal.
“Že res”, se je glasil moj odgovor. “A to še ne pomeni, da so fliperji kot igra preživeti. Lahko popoln arkaden špil sploh zastara? Jaz pravim, da ne.” Kolega je le skomignil. Kot bi mu nekdo iz možganov posrkal vse spomine na neskončne popoldneve, prebite ob žvenketanju kovine. “Nekdo očitno potrebuje obnovitev znanja o marjancah”, sem mu odvrnil ves nataknjen. Rečeno, storjeno.

Generacija tilt objavljeno: Joker 216
julij 2011