Revija Joker - Heks na eks

ČLANKI
stranka » članki » anali » Heks na eks
...
Aggressor v nag­lem bočnem premiku prodre v za­ledje enega nekoč bolj priljubljenih igrarskih žanrov: vojaških poteznih strategij na šestkotnih poljih. Ta heksenšus ga opomni, da je že malo v letih.

Samo še en turn! Res. Brez heca.” Trditev, ki jo dobro pozna vsak navdušenec nad poteznimi naslovi, saj je z njo neš­te­to­krat skušal utišati tisti zvonec v glavi, ki ga je iz ozadja opominjal, da si je nekaj podobnega dejal že pol ure prej. Pa je bilo treba ve­čer­jati, ampak nisi, ker si bil preveč zaposlen s tuhtanjem naslednjega koraka. Pa se je spustila noč, am­pak ni pene, samo še tale premik. Nato se je za­čel delati dan, ampak uhuhu, zdaj pa res samo še ma­lo! Dvajset potez kasneje si res končal - ker si zadrnjohal pred zaslonom.
Potezne strategije so pasja reč, samo poglejte Civilization! Ali Heroes of Might and Magic. Ne izzovejo hitroprstnih sposobnosti, marveč miselne, saj je dogajanje razdeljeno na korake, za katere si lahko vzameš čas. Kar je še huje: ponavadi si priznaš, da se pač nisi rodil z dlanjo za Guitar Hero na expert, toda ropotajoča kišta pa ni pametnejša od mene, JI ŽE POKA­ŽEM! Med tovrstnimi igrami so zlasti nezgrešljive tiste z značilno podobo satovja, ob kateri zanesenjaki nad vsem vojaškim takoj dobijo mehka kolena. Kako bi jih ne, z legendarnima Panzer Generalom in Steel Panthers so bili njega dni v sužnjelastniškem razmerju.
A po zlati prvi polovici devetdesetih je vojaške poteznice, podobno kot avanture, zadela neljuba usoda. Novi žanri so jih izrinili v odmaknjeno nišo, od koder bevskajo na stare kozle in radovedne novince. Tako se mlajši sprašujejo, kaj vraga je ta Panzer General, ki ga moram še danes navajati kot oporno točko, ker ni odtlej nikomur uspelo ustvariti novega ljudskega izdelka te baže. Kaj se je zgodilo? Sploh obstaja kak nov naslov te vrste, ki se ga splača pognati, ali moramo zaganjati emulatorje? Nič, gremo na potep po fronti, z MIDI-soundtrackom Battle Isla 2 v ušesih.

Battle Isle 2 uporablja pristop, kjer enota z višjo lastnostjo iniciative (vse prevečkrat napadalec) v boju ustreli prva, kar ji da pre­cejšnjo premoč. Realističnejši je način več rund streljanja v enem spopadu, kakršnega nuca celo neodvisniški Wesnoth.

Heks na eks objavljeno: Joker 212
marec 2011