Revija Joker - Izročilo žogobrca

ČLANKI
stranka » članki » anali » Izročilo žogobrca
...
Junij 1986. Gruča prešvicanih pokovcev se drenja na mamini zofi pred črnobelim katodnikom in pričca­kujocč tekme svetovnega nogometnega prvenstva v Mehiki besno nažiga Match Day na commodorju 64. Junij 1994. Gruča zresnjenih srednješolcev se drenja na lesenih klopcah pred farbovitim škatlastim tevejem in pričakujoč tekme svetovnega nogometnega prvenstva v ZDA besno nažiga Sensible World of Soccer na amigi. Junij 2006. Gruča svežih diplomirancev se drenja na stolih pred LCD-monitorjem in pričakujoč tekme svetovnega nogometnega prvenstva v Nemčiji besno nažiga Pro Evolution Soccer 5 na peceju. Junij 2010. Gruča upedenanih možakov se drenja na kavču pred 50-inčno plazmo in pričakujoč tekme svetovnega nogometnega prvenstva v Južni Afriki besno nažiga 2010 FIFA World Cup na playstationu 3. Zdaj smo tu, kjer se naši že borijo za uvrstitev naprej. Sneti pa pogleda, kako vse smo po virtualnih zelenicah gonili navidezno žogo.

Recimo, da si miroljubno bitje iz globin vesolja. Prišlo si, da bi preučilo našo živ­ljenjsko vrsto, in ravno te junijske dni čemiš nad jugom afriš­ke celine, kjer je prišlo do visoke koncentracije golokožnih opičnjakov. Le-ti se gnetejo na tribunah ob ovalnih igriščih in se poživinjeno derejo ob podvigih dvaindvajsetih mož na osrednji travnati površini, ki tekajo za nečim okroglim. S tentaklom se zamišljeno praskaš po izrastkih v obliki nočnih omaric, kajti čudno se ti zdi, da je opičnjake do te mere vzdražilo nekaj tako banalnega. S svojimi devetdimenzijskimi očali že ob površnem pregledu vidiš dosti drugih stvari na tem svetu, ob katerih bi se veljalo neprimerno bolj razburjati.

Tudi ženske spremljajo nogomet, čeprav jih je razmeroma malo. Zato jih režiserji v TV-prenosih nadvse radi pobliže kažejo, sploh če so vsaj približno tako fejst kot tale šjora.

Izročilo žogobrca objavljeno: Joker 203
junij 2010