Revija Joker - Analiza odraščanja

ČLANKI
stranka » članki » anali » Analiza odraščanja
...
Obljuba dela dolg, rečeta Quattro in Sneti ter se zazreta v maj 2003, ko smo v futurološkem članku Ko bo Joker polnoleten napovedovali vsakovrstna tehnološka čudesa. So prišla?

Pred natanko sedmimi leti smo v farbovitem magazinu 118 priobčili 13-stranski članek, gromozansko tekstovno beštijo z vpogledom v prihodnost našega in sorodnih področij. Poleg računalništva smo se dotaknili še najmanj splošnega življenjskega sloga, telefonije in avtomobilizma ter nanizali vrsto obrobnih zanimivosti, od katerih so mnoge še aktualne. Recimo zgodovina tipkovnega postroja QWERTY, kako se izriše slika na zaslon in nenazadnje razlaga tega, kako sploh deluje internet. Ravno zavoljo tega smo vam zapovedali, da shranite tisto revijo, nič pa ni narobe, če sestavek preberete na Joker.si, kjer tiči pod id številko 784. Tedaj smo obljubili, da se nanj vrnemo čez sedem let, ko bo revija polnoletna. Se pravi maja 2010. Poglejmo nekaj najbolj zanimivih izjav in skušajmo ne umreti od režanja pri določenih predvidevanjih.

- Prepoznava govora po mnenju strokovnjakov zahteva dvakratno moč pentiuma 4, simultano prevajanje v drug jezik šestkratno in razpoznava oblik, ljudi ter vedenja dvanajstkratno.
- V naslednjem desetletju bo nanotehnologija miš­lje­na predvsem v smislu izdelovanja pestrejših čipov, dočim so kasnejši obeti dosti višji, na primer podvojevanje predmetov, izdelava nanorobotov, ki nas bodo operirali od znotraj ali se borili proti virusom, in še bi lahko naštevali. 
- Tekstur bo vse manj, ker jih bodo grafični čipi ra­ču­nali sproti oziroma jih v skrajnem primeru manipulirali z vsako piko posebej. Počasi se bomo poslovili od klasične trikotniške grafike in se zatekli k drugim rešitvam.
- Povsem realistično lahko napovemo, da bomo že koncem leta 2005 kupovali 17-palčne organske monitorje za manj kot sto tisočakov.
- Si predstavljate Joker leta 2020? Prvi elektronski farboviti magazin, vse na eni strani in z animiranimi sličicami.
- Kamera v prihodnosti ne bo več ždela na zaslonu, saj tako nimamo očesnega stika s sogovornikom, mar­več jih bomo imeli v paru, in sicer na levi in desni strani.
- Javanske mobilne igre, kot jih poznamo sedaj, bodo zagotovo dobile večigralski način.
- Plačila v znesku do enega prešerna bomo na koncu meseca poravnali z računom za mobilni telefon. Za večje pa bodo morali mobilni operaterji skleniti dogovor s kartičarji.
- Kakor se sliši čudno, bo internet prihodnosti verjetno zopet postal komunistična ureditev, kamor bo vsakdo prispeval po svojih močeh in jemal po potrebah.
- Kaj pa majica, ki meri utrip srca in vzdržuje telesno temperaturo, ali superge, ki beležijo korake? Levi's razvija muzikalično jakno, ki bo imela vezeno tipkovnico, ploske zvočnike v žepih in sintetizator zvoka.
- Svet bodo kmalu prekrili music tellerji, MP3-avtomati, ki bodo prodajali džingle.
- Bujenje bomo naravnali samo v Outlooku, nakar bodo zjutraj tulile vse naprave. Doma nas bo tako zbudila domača vekarica, pri ljubici pa zapestna ura.
- Pametne igrače, kakršen je Sonyjev aibo, bodo postale hudo poceni in še dosti inteligentnejše.
- Lego je pionir na področju igrač, ki jih je moč združiti s PCjem. Slejkoprej bodo zgledu sledile vse tovarne.
- Analognemu oddajanju se bliža konec, digitalna televizija bo v visoki ločljivosti, tja do 1920 x 1080. Okvirji so znani: oddajanje videa MPEG-2, pri čemer se lahko poljubno spreminjata tako ločljivost kot stopnja kompresije, zvok MPEG-2, AC3 in DTS ter interaktivnost.
- 3D-televizorjev v naslednji dekadi ne bomo videli, saj jih najbolj optimistični futuristi napovedujejo šele za pozna dvajseta leta.
- Kino bo še vedno temeljil na navadnem platnu, edinole povečalo se bo dotično. A tu se filmska industrija ne ustavi, saj že preizkuša tehnologijo 48 sličic na sekundo (enkrat več), 3D stereoskopski prikaz in doživetje za vsa čutila. Občutka, ko se ti utekočinjeni terminator pojavi pred očmi, ko ti pod nogami stečejo miške, ko se ob eksploziji strese vsa dvorana in ko te poškropijo drobne kapljice, se ne da opisati z besedami. Tak bo kino prihodnosti, o tem ni dvoma.
- Mutantov, kakršen je Alfin kupejevski SUV, imenovan kamal, bomo videli kar precej, vprašanje je le, koliko bodo tržno uspešni. Avantime denimo ni bil.
- Ker bo ves dom digitaliziran in brezžično povezan, zasloni pa bodo tanki in lahki, bomo kajpakda imeli tudi proste ekrančke v slogu tabličnih PCjev, ki bodo rabili kot prenosni računalniki in kot prenosni zaslončki. Ko bodo šli mati tlačanit v kuhinjo, bodo na pult enostavno postavili tak displej in med sekljanjem kolerabe gledali žajfaste bolgarske rudarske serije (ki bodo tedaj hit na področju TV produkcije), med reklamami pa bodo na spletu urno poiskali recept za koruzni sladoled ter mesno torto. To bo družina vesela.

Analiza odraščanja objavljeno: Joker 202
maj 2010