Revija Joker - Temna zavest

ČLANKI
stranka » članki » anali » Temna zavest
...
Noč je bila od nekdaj zavetnica čudnih patronov in skrivnostnih bitij. A Kontejnerus se je veseli. Ko stopi na plano in se s širokim nasmehom zazre v nebo, je le-to njegove najljubše barve.

Pošasti se bojimo, ker so strašne. Ponavadi imajo zobe in kremplje, oglašajo se s čudnimi glasovi in zlonamerne so. Zlasti tiste, ki so si jih ljudje izmislili. Sestavili so jih iz delov teles živali, ki so res obstajale, nakar so jim na podlagi intimnih strahov dodajali grozljive posebnosti. Minotaver ni strašen, ker ima bikovo glavo - strašen je, ker ima človeško telo. Je sad prepovedanega užitka, pankrt naših grehov, kazen za vdajo strasti.
Skozi stoletja pa je razvoj znanosti pripeljal do tega, da smo se vse manj bali naravnih pojavov. To se je poznalo, saj so bitja dobila drugačno podobo. V 20. stoletju je kinematografija začela kravžljati domišljijo s kreacijami, ki so bile povečane različice teh, ki jih vsi dobro poznamo in so taka postala zaradi človeš­ke­ga igranja z naravo. King Kong in Godzila sta lepa primera, pa gigantske atomske mravlje in slično. Nekje vmes nam je avstrijski psihoanalitik Sigmund Freud dal vedeti, da je morala le eden od aparatov, ki nas določajo kot človeško bitje. Podzavest, potopljen del ledene gore, je tisti, ki nas straši. V nas je nekaj, česar ne poznamo in ne moremo nadzorovati.
Znanost je v moderni dobi zmanjšala vpliv re­ligije in stvari so postajale jasne. Vse več vemo, vse več lahko razložimo. Res? Zakaj pa se še vedno bojimo teme? Zakaj ljudje hodijo k vede­že­val­cem, trikrat trkajo na les, preklinjajo vreme, kot da je človeško bitje, in kričijo ob ogledu grozljivk? Bojimo se stvari, ki se izmikajo našim razlagam. Trepetamo pred prihodnostjo, nepredvidljivimi situacijami, nenadnimi tragedijami. In kaj je bolj nepredvidljivo in neraziskano kot tisto, kar se skriva v čr­nini neskončnega neba?
Alien je bitje, ki je pred tridesetimi leti zavladalo filmskim platnom in do danes ostalo nepresežen simbol kinematografskega strahu. Temni stvor, ki sistematično tamani posadko vesoljske ladje, dokler ga častnica Ripley ne izstreli v vesolje, je seštevek naših strahov in opo­min, da nismo vsemogočni. Nič čudnega, saj se je rodil iz stiske in neuspeha treh zelo različnih nadarjenih posameznikov.

Temna zavest objavljeno: Joker 200
marec 2010


sorodni članki