Revija Joker - Neutolažljivi klic masakra

ČLANKI
stranka » članki » anali » Neutolažljivi klic masakra
...
Homeros Snetios znova obišče krajino serije God of War. Tam srditi pol smrtnik, pol božjek krvavo odstranjuje pošasti in odganja psihiatre, ki jih privlači njegova totalno osredotočena jeza.

God of War se otvori nenavadno: s samomorom glavnega junaka, mišičnjaškega bojevnika Kratosa. Skrušen od občutka krivde in utrujen od stalnih mor se nekdanji špartanski komandant nič kaj pravomoško odloči, da vsemu stori konec. Zato se z visoke pečine zabriše v Egejsko morje. Fertik maša? Bo sivokožni silak zaradi nenadnega emo prebliska le hrana za galebe?
Jok, brate, odpade.

Kratos je namreč sijajno orodje v rokah starogrških bogov - mogočnih, a krutih, prevarantskih in pohotnih samovšečnežev, ki radi spletkarijo na rovaš drug druge­ga, zlasti pa smrtnikov na tleh. Kot macola usode je podložen Aresu, bogu vojne, ki ga je v zameno za njegovo dušo rešil smrti v bitki. Glavar mu v meso na rokah zacvre verigi, nanju pritrdi strašni Rezili kaosa (Blades of Chaos) in ga pošlje službovat. Kratos se tako prelevi v klavca, ki seje strah in trepet po ukazu svojega gospodarja. Toda Ares ga z zvijačo pripravi do tega, da pobije svojo družino, ker želi, da bi odvrgel spone smrtništva. Namesto tega Kratos popeni in sk­lene dogovor z boginjo Ateno: odrešila ga bo groznih spominov na masaker familije, če uniči Aresa, ki napa­da njeno sveto mesto. Zevs je namreč ukazal, da bogovi ne smejo neposredno obračunavati med sabo, kar zatre želje po res hudem lajtšovu. S tem se začne God of War 1.
Ares na koncu te tretjeosebne akcijske pustolovščine, ki vključuje tako sekljanje kot raziskovanje in reše­va­nje ugank, naposled pade. To se zgodi po mnogih bitkah in ugankah, katerih levji delež čaka v templju, pritrjenem na hrbet titana Kronosa. V njem je skrito ultimativno orožje, Pandorina skrinjica. Shock and awe! A Kratos po izvršbi zadače ugotovi, da je Busheva, ekhm, božanska milost zmikljiva, saj spomini na pokol še živijo. Flop torej v morje. In ko že misli, da je stvar zaključena, ga Atena reši mokrega krepota in mu pove, da bo odslej sedel na izpraznjenem Aresovem prestolu kot novi bog vojne. Jasno: kure, ki nese zlata jajca in kiklopu izkljuva uč, ne gre fentati!
Dobro, si misli soldat, vsaj nekaj. Toda ko na začetku God of War 2 s svojimi svežimi močmi lastnoročno pomaga Šparti v boju proti konkurentom, se zameri praktično vsemu Olimpu z glavarjem Zevsom na čelu. Starec ga spravi ob moči, seveda s prevaro. Čaka ga nova trnova pot, na kateri upleni zlato runo in se poveže z bajeslovnimi titani. Te je božja banda pod vodstvom starega belobradca zaprla v večno ječo, zato so majčkeno zamerljivi. V družbi z njimi bo Kratos pojezdil nad Olimp v prihajajočem tretjem in hkrati zadnjem delu sage.
Tako pravi skrajšana zgodba krvavega, žmohtnega, spektakularnega in še danes jako igralnega maš­če­va­nja, ki se je začelo leta 2005 na playstationu 2. Dve leti kasneje se je z God of War 2 nadaljevalo na tais­tem sistemu ... nato z GoW: Chains of Olympus na PSPju odžebralo predzgodbo ... na mobilnih telefonih z GoW: Betrayal zapolnilo luknjo med enico ter dvojko ... naslednji mesec pa v težko pričakovanem God of War 3 naskoči PS3. Če bi rad obnovil spomin ali prvič izkusil enico in dvojko, lahko to storiš na PS2, zakurb­laš emulator ali ju ubodeš v God of War Collection za PS3, kjer je grafika zadegana v visoko ločljivost. Opis zbirke najdeš na sosednjih straneh.

Neutolažljivi klic masakra objavljeno: Joker 199
februar 2010