Revija Joker - Vesoljski kavboji

ČLANKI
stranka » članki » anali » Vesoljski kavboji
...
25 let mineva, odkar so se nam vesoljska prostranstva odprla tudi izven domišljije. V imenu vseh nas se Luni zahvaljuje gospodoma Brabenu in Bellu, predvsem pa njujinem produktu. Elite, elita si!

Zdi se, da zadnja leta o igričarski industriji pišemo zvečine v negativnem tonu. Kadarkoli v istem sestavku omenjamo špilovje in denar, na površje splavajo izrazi tipa 'ziheraštvo', 'brezvestno štancanje nadaljevanj', 'manko izvirnosti', 'pozabljena igralnost' in slično. Razumljivo je, da se mlajši igričarji, ki ste kariere pričeli s Call of Duty in World of Warcraft, s tem ne morete poistovetiti in da marsikaterega med temi spisi vzamete kot nabijanje zagrenjenih starih prd­cev. Po pravici povedano niste edini, kajti scanje pro­ti vetru utruja in včasih se sprašujemo, ali je kaj narobe z nami, in ne svetom okoli nas.  
A ne za dolgo. Izkušnje ter spomini imajo svojo moč in zgolj en dragocen košček memorije na čase, ko dolar in evro dejansko nista tako krojila iger kot danes, je dovolj, da se obnovljene vere vrnemo na kri­žars­ki pohod. Za vsakega od nas so te drobtinice drugačne, v pričujoči spis pa je ujeta moja - zgodba o dveh vizionarjih, ki sta pred četrt stoletja uresničila smele sanje in svetu podarila igro, ki ji po kompleksnosti, celovitosti ter zazrtosti v prihodnost težko konku­rirajo celo današnji izdelki, vredni več deset milijonov. Preberi jo, mladec, nemara boš na ljubo zabavo potlej gledal drugače!

Elitove predelave niso bile le preprosti prenosi kode na druge sisteme, marveč je špil skoznje močno napredoval. Nadebudni programerji so pod vodstvom izvirnih stvariteljev dodali marsikaj, od novih trgoviskih dobrin prek dodatnih misij ter opreme do konkretnih sprememb umetne pameti. Takisto je napredovala grafika, ki je v prehodu z osem- na 16-bitnike (na sliki različica za amigo) pridobila na barvitosti ter žičnate modele zapolnila z barvnimi ploskvami.

Vesoljski kavboji objavljeno: Joker 195
oktober 2009