Revija Joker - Popolna igra

ČLANKI
stranka » članki » anali » Popolna igra
...
Judovski rek pravi: "Ljudje so kot olive. Iz njih dobiš najboljše, če jih stiskaš." In ravno v Sovjetski zvezi za železno zaveso, kjer so gmajno najbolj prešali, se je rodila ena najbolj vrhunskih iger - Tetris. Ob njegovi četrtstoletnici Sneti reče "Ha­rašo!" in vkup zloži igralno-poslovne analuse.

Danes ima večina nas vsega preveč. Nekateri imajo polnoritnost sicer za živ­lje­njsko nujo, zlasti tisti, ki so se v davni si­vini socializma čutili prikrajšani. To razumem, kajti kdor ni živel blizu meje z eno od razvitih sosed, je bolj malokrat gulil leviske, žvečil mandolat in igral ročne fliperčke. Kar je že dovolj, da se človek ne razvije normalno. A po drugi strani smo po osamosvojitvi iz preprostosti, ko sta bili na policah le ena vrsta kruha in mleka, zanihali v drugo skrajnost. V metež vsebin, ki v kapitalistični želji po pozornosti in zaslužku cvilijo ter mahajo iz sle­hernega kota. Nič čudnega, da izdelki postajajo vse bolj izgubljeni v lastnih vijugah. To velja tudi za elek­tronsko zabavo.
Tako čista igra, kakršna je Tetris, se je lahko rodila samo v drugem času in prostoru. Ožjem, bolj usmerjenem, manj kaotičnem. Takem, kakršnega smo Slovenci izkusili v nedrjih tete Juge ... in kakršna je bila Sovjetska zveza v prvi polovici osemdesetih. Državni aparat je imel tedaj ljudstvo v jeklenem primežu, Gorbačov in perestrojka sta bila šele raci na obzorju in plemenite komunistične ideje, ki so enako nezd­ruž­lji­ve z opičjo človeško naravo kot Jezusovi nauki, so bile globoko v fazi izrojenosti. Ker ljudstvo ča­sa ni mog­lo preživljati na stotine načinov, se je osredotočalo na tiste, ki so bile na voljo. Po milosti Centralnega komiteja so bile to predvsem namizne igre z miselno komponento. Največja je bila šah (iz Rusije in satelitskih držav ne prihaja zaman toliko velemojstrov), obstajale pa so še druge. Denimo Rubikova kocka, ki jo je leta 1974 udejanjil madžarski profesor Erno Rubik, in pentomini (pentominoes). V tej sestavljanki, ki si jo je leta 1953 izmislil matematik Solomon Golomb, je bilo treba v pravokoten okvir zložiti vse plastične košč­ke dvanajst oblik. Oblike so bile narejene iz petih koc­kic oziroma ploščic, in od tod je prišlo ime igre - pente v stari grščini pomeni pet. Ker je bilo to, da boš okvir napolnil, laže reči kot sto­riti, je bila uganka jako priljubljena.
Dolgo jo je igral tudi računalniški inženir Aleksej Leonidovič Pažitnov. Pažitnov, letnik 1956, je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zaposlen v Računal­niš­­­kem centru Znanstvene akademije v Moskvi, kjer je cele dneve navdušeno, maltene hekersko delal z ra­­­čunalniki. Njegova domača strast pa so bile raznorazne igre. In tako je sčasoma prišel na logično zamisel, da bi združil personalne kampjutre s pentomini. Po tednih programiranja, živčnega kajenja in srepih pog­ledov nadrejenih je sprogramiral nekaj genialnega. Špil, ki si je pokoril svet, kjer si ga niso mogle Marxove ideje in vsa sila rdeče armade.Popolna igra objavljeno: Joker 192
julij 2009