Revija Joker - Poslednja neposlednjič

ČLANKI
stranka » članki » anali » Poslednja neposlednjič
...
Življenje prinaša trenutke, ko z manjšim šokom ugotoviš, da si star prdec. Luni je svoje trezno razsvetljenje doživel ob ugotovitvi, da je minilo deset let od izida ljubljene Ultime Online.

Ljudje, ki si upajo sanjati in svoje zamisli velikopotezno uresničiti, so redki. Posebej v tej industriji, kjer vsak blisk izvirnosti čakamo kot medvedi pomladno sonce. Zategadelj se jih vsake toliko velja spomniti in osvežiti upanje na naslednji veliki dogodek. Kateri špil je za kaj takega bolj primeren kot Ultima Online?

UO je ponujala pristen občutek vzporednega življenja, ki ga ni uspel poustvariti niti en špil. Sekanje pošasti še zdaleč ni bilo edino opravilo.

Predstavljajte si, da je vnovič leto 1996. Mulčad se po tleh štacun meče za tamagočiji, računalničarje rajcajo najave izvirnih 3D pospeševalnikov, dočim se pionirji večigralstva po rahitičnih analognih modemih kolinijo v Quaku in Red Alertu. Nakar se pojavi nekdo, ki začne govoriti o fantastičnem navideznem svetu - živi virtualni deželi, v katero se lahko preseli vsakdo z internetno povezavo. Obiskovalec je le eden od tisočev sličnih in ima prosto pot: v temnih kotičkih čudovitih prostranstev lahko išče bogastvo, s somišljeniki gradi vplivno skupnost ali si kot navaden ribič služi vsakodnevni kruh. Ako bi o čem podobnem spregovoril kdorkoli drug kot Richard Garriott, oče že tedaj kultne serije Ultim (če niste prečitali ultimaških analov v Jokerju 157, to kojci popravite na stranki - članek 3198!), bi se kvečjemu posmehljivo namrdnili. Tako pa smo pozorno prisluhnili. Riči nas je v sledečih mesecih fasciniral s pripovedkami, ob katerih so se tresle gate in sezuvali copati. Govoril je o širnih zelenih poljanah, kjer si vsak lahko sezida lasten domek. O dinamičnem okolju, ki upošteva cikle dnevov in noči ter se podreja letnim časom. Okolici, ki se odziva na dejanja prebivalcev - če na nekem področju pobiješ vso divjad, bo kruleči želodček bližnjega zmaja prignal nad drobnico kmetov. Nevideni umetni pameti, pri kateri tudi po večminutnem pogovoru ne veš, ali gre za osebo ali skupek kode ...
Je potemtakem čudno, da smo bili mnogi slinasti kot nikdar dotlej in nikoli zatem? Je presenetljivo, da sem se pred izidom praktično utaboril v špilavni štacuni, da bi kar se da hitro pobasal svoj izvod?

Smrt lorda Britisha je najbolj znan posamičen dogodek v igričarstvu. Podroben povzetek najdete na stranki pod idjem 418.


Poslednja neposlednjič objavljeno: Joker 171
oktober 2007