Revija Joker - Mortal Kombat: Pripoved o iztrgani hrbtenici

ČLANKI
stranka » članki » anali » Mortal Kombat: Pripoved o iztrgani hrbtenici
...
Debate o tem, katera igra je boljša, Mortal Kombat ali Street Fighter, so bile sredi devetdesetih tako žgoče kot današnja preklanja med lastniki pecejev ter konzolaši. A čeprav je bil MK tehnično podložen SFju, je to nadomestil z razvpitostjo ter vplivom na špilavno zgodovino, pod čemer se skrivajo teorije zarote in ustanovitev združenja IDSA. Sneti razišče.

Niti največji fani Mortal Kombata ne morejo zanikati dvojega. Prvič, da je bil Street Fighter na prizorišču najprej in da je z dvojko definiral, kako naj bodo videti ter kako naj se igrajo pretepačine eden-na-enega. Sistem je bil zasnovan tako, da si specialke izvajal do sličice animacije natančno in da si gibe zanje začenjal že v predhodni animaciji ali drugem stanju lik

Edward J. Boon, z Johnom Tobiasom foter Mortal Kombata. Še se trudi z MKjem, dočim je Tobias leta 2000 spokal in je zdaj svobodnjak.
a. Prav tako je SF2 uvedel kombinacije - nize udarcev, ki jih po tistem, ko prvi v nizu zadene, ob pravilni izvedbi nasprotnik ne more prekiniti. Te so odtihmal v zvrsti stalnica. In drugič, tajiti ne morejo, da je bil Street Fighter po globini, torej količini gibov in načinu, kako so te tvorile celoto, od nekdaj v prednosti. (Capcomovi seriji smo se poklonili v Jokerju 128: poiščite cajtung v naftalinu ali na stranki najdite članek s številko 511.)

A četudi bi pristaše Mortal Kombata prijelo, da bi se masakra resnice lotili, bi jih pristaši nasprotnega tabora brž utišali z dobro merjenim fireballom. Ta bi imel obliko sporočila, ki je leta 1991 zaokrožilo po pisarnah firme Williams in se je glasilo: "Treba je narediti pretepačino, ki se bo spopadla s Street Fighterjem. Zdaj. Takoj." SF2 je tedaj namreč že raztural po igralnicah. Istočasno so v Hollywoodu renesanso doživljali filmi, ki so na moderniziran način poveličevali borilne veščine. Švarci, Stallone, Van Damme, Norris, Lundgren in Seagal so nadaljevali s streljaj-tepi tradicijo hongkongških akcijskih ter lagodno deskali na valu vznemirjenja, ki ga je v sedemdesetih dvignil Bruce Lee. Navdušenje nad filmi, borilnimi veščinami ter tepežkarskimi igrami se je povezalo v ogromen klobčič, fist-happy množice so hlepele po dražljajih in vodjem Midwaya je bilo jasno, da je to priložnost za naphanje mošnjičkov.

Mortal Kombat: Pripoved o iztrgani hrbtenici objavljeno: Joker 163
februar 2007