Revija Joker - Veličina (iz) otroških sanj

ČLANKI
stranka » članki » anali » Veličina (iz) otroških sanj
Veličina (iz) otroških sanj
...
Milijoni špilavcev od Japonske prek Čekovnika do Amerike prisegajo, da je Zelda najboljša serija iger (in serija najboljših iger) vseh časov. Zdi se, da so to fanfantje, ki, kot se za to sorto ljudi spodobi, ne vidijo čez plot lastnega vrtiča. A Sneti razloži, da je ta neznansko širok in da je zaupanje v pridelek nadvse upravičeno.

Zatisnite oči in videli ga boste. Fantiča desetih, enajstih let; bosopetega, skuštranega, iskrookega, belih zob, ki trejo lešnike z lupinami vred, z vetrom v laseh ter srcu. Mati stojijo na pragu hiške ob robu gozda in ga kličejo h kosilu, medtem ko oča ob bližnji rečici pletejo koš iz leskovih vej ter grizljajo z okna ukraden kos jabolčnega zavitka. Zazrite se zdaj bliže - vidite, kaj počne? Polno ga je med drevesi, ki lagodno prepuščajo svetlobo poletnega sonca; suče se v vrtincu koščenih udov in njegov smeh žubori bolj kot potok v bližini. Lesena palica je meč, s katerim ugonablja pošasti, pokrov smetnjaka ščit, votlina ob vrbi žalujki strašna temnica, naphana z vsakovrstnim zlom, ki ga je treba zatreti. Fantič postoji pred črnim vhodom vanjo in na obrazu se mu zrcalita tako mrzli strah kot resnobna odločenost, ki jo zmore le pokovec, neizkušen v resničnih strahotah sveta. Skloni se pod zelenjad in izgine v špilji. Materin klic ga ne doseže, zlagoma se porazgubi v vetru.

Pravljičarska osnova je očitna: junaček s ščitom & mečem, ki nemalo dolguje Excaliburju, srednjeveški grad ...

Ne bojte se, še ga bomo videli. Prizorišče je okolica velemesta Kjoto, Japonska, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, fantiču pa je ime Šigeru Mijamoto. Njegovemu prečiščenemu bistvu bomo čez nekako četrt stoletja rekli Link in bo osrednji lik ene najbolj visoko cenjenih, stalno kakovostnih ter naprednih igrarskih serij - Legende o Zeldi. Ob izidu čudovite Princese somraka za wii in gamecube, katere opis najdete v konzolcu, je edino prav, da ji posvetimo anale.

Zelde običajno predstavljajo vrh strojnega cikla konzole. Tudi zato je Princesa somraka nekaj posebnega, saj je lansirni naslov ...

Veličina (iz) otroških sanj objavljeno: Joker 162
januar 2007