Revija Joker - Če so vse to sanje, me ne zbujaj

ČLANKI
stranka » članki » anali » Če so vse to sanje, me ne zbujaj
...
Štiriindvajsetega aprila je v Evropo in Ameriko na DVDju ter UMDju naposled prišla spektakularna izrisanka Advent Children, medtem ko je v Deželi vzhajajočega sonca izšel najnovejši, dvanajsti del frpjske serije Final Fantasy. Čas, prav in pravi čas je, da se Sneti razpiše o tem kultu.

Naj dotično člankoidno zasnovo, naškrabano v čast FF, poženem v tek z nečim izdatno zgovornim: lestvico stotnije najboljših iger, ki jo je na podlagi glasov zvestega čitavstva sestavil japonski igrarski cajtung Famitsu. Hočete prvih deset mest?


1. Final Fantasy X (2001)
2. Final Fantasy VII (1997)
3. Dragon Quest III (1988)
4. Dragon Quest VIII (2004)
5. Machi (1998)
6. Final Fantasy IV (1991)
7. Tactics Ogre (1995)
8. Final Fantasy III (1990)
9. Dragon Quest VII (2000)
10. Zelda: Ocarina of Time (1998)


Seveda pri nas živ bog ne ve, kaj je to Machi; Tactics Ogre je naslov za onih sedem podalpskih norcev na strateške erpegeje, ki še niso umrli od lakote, ker naročajo drage obskurne igre z Japonskega; Dragon Quest je bil od nekdaj bolj poševnooka zadeva; medtem ko je za Zeldo tod okoli celo že slišalo malo več ljudi. A glede vsaj četverice iger s tega seznama je tudi najbolj zaplankanim špil-Slovenceljnom jasno, kam spadajo - v frpjsko plemstvo z milijoni pristašev širom oble. Zlasti pa v svoji domovini, Nihonu. Pazite, Famitsu ni kak zanikrn magazin, ki bi ravnokar začel izhajati. Je dolgoletna biblija japonskega špilavstva, ustanova, alfa in omega, bič ter batina. V stodvajsetmilijonski državi, nori na elektronsko zabavo, ga lista tričetrt vse rulje, ki išče uteho v navideznih svetovih. S tem, da seznam pokriva vse igre za vse sisteme, kadarkoli. A kljub orjaški izbiri je rulja izbrala štiri Finalne fantazije.
Štiri.

Melodramatske patetike v slogu romanov Cartlandove ni v Final Fantasyjih nikdar manjkalo. Japonci so pač nagnjeni temu, da čustvujejo kot otroci, nakar to dogaja še g33kom širom sveta. Res pa je, da je sedmica v tem pogledu še kar moška in da Advent Children v smislu neprebavljivih ton cukra gledalcu ne stori sile.

Če so vse to sanje, me ne zbujaj objavljeno: Joker 154
maj 2006