Revija Joker - Saga o plastiki in dlakah

ČLANKI
stranka » članki » anali » Saga o plastiki in dlakah
...
NES je ena najuspešnejših konzol in Mario je vodoinštalater, ki rad skače gobicam po glavah. To sta dejstvi, znani vsakemu igričarju, ki da kaj nase. Sneti pa ob dvajsetletnici tako drkalice kot brkatega poskočneža razkrije zgodbo, ki se skriva za to stereotipno fasado.

Že omemba kratice NES je dovolj, da se marsikateremu zgubanežu s cevko v žili in svečko v riti ob spominih na mladost vlažno zasvetijo okice. Če bi šel kot zloben bolničar omenjat legendarne igre za to konzolo, pa bi od njega dobil še bolj pisan nabor veseloigernih reakcij, nadvse primernih za CSI. Zelda? Samodejenzlom nakovalca od ginjenosti! Castlevania? Instantno prekritje pleše z gostimi kodri kot posledica neopisljivega zadovoljstva
! Bomberman? Od vzburjenosti preobrazba dotlej kurjih prsi v oprsje košaric H s sukajočimi se avreolami velikosti petnajstcolskih felten! Metroid? Zamah Matildine kose kot coup de grace! Bohvari, da bi jel govoriti o itsa-Mariu, največji maskoti tako Nintenda kot igričarstva. Bil bi nemudoma tako oškropljen z radostnimi neizrekljivostmi, da bi si NES odtihmal razlagal le še kot 'nekaj ekstremno scalnega'.

Vendar štorija o napravi, s katero je Nintendo vstopil v malodane sleherni kvadratnoočesni dom, ni enostavna kot pokanje vsemirskih nemez v Gradiusu. Za razlago NESovega uspeha in posledične Mariove prepoznavnosti (če bi sistemu spodletelo, bi se lahko kosmati e-Italijan udinjal zgolj kot lik v videospotih skupine Village People) se je treba ozreti pred leto 1983. Tedaj je veliki N v Deželi vzhajajočega sonca splavil 'family computer' - famicom, ki je bil po železnini domala identičen dve leti kasneje v Ameriki lansiranemu NESu. A kako je ta konzola v Čezlužju sploh prodrla, če je tamkaj že obstajal milijonski nabor igralnih sistemov, ki mu je predsedoval vseprisotni VCS? Kako je Mario postal znan? Stopite z mano v ropotarnico, kjer se skriva več od delavskega pajaca, gnile banane in odmevov zvokov blip-blip, ki kopnijo med prašnimi policami ...

Foter: Mali, če mi ne daš džojpeda, ti zlomim vrat ko ščenetu! Mati: In nikoli ti ne bova pustila, da si spremeniš frizuro!

Saga o plastiki in dlakah objavljeno: Joker 149
december 2005