Revija Joker - Vojska pod menoj

ČLANKI
stranka » članki » anali » Vojska pod menoj
...
Starošolska realnočasovnica Act of Aggression sicer ni poimenovana po Aggressorju, si jo pa dotični vzame kot izgovor za nostalgični pogled na enega nekoč ključnih igralskih žanrov.

Med pradavnimi introji je eden s svojo zna­čil­no melodijo neizbrisno vtisnjen v spomin veteranskih igralcev - tisti od studia Westwood, ki je odpiral popotovanja na Arrakis, peščeni planet v legendarni strategiji Dune 2. Torej na pustinje, ki smo jih urno zapolnili s smodečimi se razbiti­nami uničenih oklepnikov. Razpošiljanje pikslastih tan­k­cev je takrat, v začetku devetdesetih, znalo popolnoma uro­čiti, a kljub temu se je malokdo zavedal, da gre za štart nove zvrsti, ki je poskrbela, da so prvi soundblasterji redno izjavljali "Affirmative!" in "Yes, my lord!", ko so soldatje neumor­no korakali kruti usodi naproti. Resda Dune 2 ni bil prva strategija, v kateri je čas tekel neprekinjeno oziroma 'realno'. Še desetletje starejši sta denimo Stonkers in Cytron Masters, dočim so se Westwoodovci zgledovali po obskurnem Herzogu Zwei za mega drive. Toda vendar­le je prav Dune 2 zakoličil recept, ki se je tako prosla­vil, da je dolgo pomenil 'realno­ča­sovno strategijo' ali RTS (Real-Time Strategy).

Koliko je Dune 2 pomenil igralcem, priča velika množica modifikacij in garažnih rimejkov, četudi za igro nikoli niso izdali moderskih orodij. Če ga želiš pognati danes, odlično priredbo za moderne operacijske sisteme Dune Dynasty najdeš na Dunedynasty.sourceforge.net. Doda odmikanje kamere in označevanje skupin enot, kajti v izvirniku si mogel klikniti le eno. Podobo pa v celoti ohrani originalno.

Vojska pod menoj objavljeno: Joker 267
oktober 2015