Revija Joker - Padla velikana

ČLANKI
stranka » članki » anali » Padla velikana
...
Atari je začetkom osemdesetih letih z železno pestjo vladal ameriški igralski sceni, medtem ko je Sega v devetdesetih krojila podobo japonskega špilarskega prizorišča in se dodobra uveljavila tudi na zahodu. Zdaj sta oba le senci nekdanje veličine. Njun zdrs iz raja v pekel obeleži vaš vdani kronist Sneti.

Imeni Atari in Sega sta androidno-youtubni generaciji znani toliko kot Led Zeppelin ter Fred Astaire. Toda metuzalemi se ju spominjamo z veliko naklonjenostjo, saj sta pred dvajsetimi do tridesetimi leti močno sooblikovali videoigralsko krajino in sta nadvse zaslužni, da smo prišli do playstationa 4, League of Legends ter Flappy Birda. (Za slednje se jima vseeno ne gre pretirano zahvaljevati!) Stari Atari je izdeloval najbolj priljubljen igralni sistem v Združenih državah, Sega pa je z mega drivom in modrim ježem Sonicom zakuhala prvo resno konzolno vojno. Zato je toliko bolj težko verjeti, kaj se z njima dogaja danes. Pripeljimo njuni zgodbi do klifa, s katerega sta lemingasto skočili in sta ravnokar v prostem padu. Pri tem ni nujno, da ju bo daleč spodaj pričakala voda in ne zobato skalovje ...

Kaj bi se zgodilo, če bi se Atari obdržal na prestolu? Nemara bi aktualne naslove poganjali z velikanskih modulov z ikonsko starokopitno podobo. Igrali pa bi jih z legendarno slabim jaguarjevim joypadom, pojmom neergonomičnosti :(.

Padla velikana objavljeno: Joker 260
marec 2015


sorodni članki