Revija Joker - Vojaški bobni še donijo

ČLANKI
stranka » članki » anali » Vojaški bobni še donijo
...
Pred okroglimi desetimi leti je Blizzard na sceno udaril z mmorpgjem World of Warcraft. Za nekatere je postal življenjska obsesija, za druge satanovo seme, brez dvoma pa gre za eno najpomembnejših računalniških iger v zgodovini. Aggressor se s sekiro na rami odpravi po prehojenih poteh dežele Azeroth, ki se še vedno vztrajno širi.

Paladin v zlatem oklepu, ki z og­romnim ščitom junaško prestreza udarec s sekiro miši­čas­te­ga orka. Cimer, ki se iz sosed­nje sobe dere, ko njegova druš­či­­na po tednih poskušanja naposled ugonobi zadnjega še­fa v temnici. Navdušujoč cosplayerjev kos­tum, ki ga je vojska oblikovalcev za BlizzCon izdelovala več mesecev. Mozoljavi Cartman, ki se prav nagnusno podela v kahlo. Ja, veliko je mogočih asociacij ob World of Warcraftu, kajti ta masovna nalinijska frpjka ni le ena največjih in najbolj igranih iger v zgodovini. Že davno je presegla igričarske meje in postala popkulturni fenomen.
Po uradnih podatkih se je vanjo do danes podalo več kot sto milijonov ljudi. Pustimo ob strani šale, da jih je polovica kitajskih gold farmerjev. Gre za žanr, ki je imel pred Blizzardovo igro vsega skupaj poldrugi milijon privržencev. Warcraftova masovka pa se je že po prvem letu obstoja bahala s petimi milijoni igralcev. Z močjo ogrove pesti je zvrst lastnoročno spehala iz obskurnosti v vsesplošni mainstream, kjer niti medijsko znanih oseb ni bilo več sram priznati, da imajo 'level 60 maga'. Zgodovino mmorpgjev, Blizzarda in PC-iger nasploh delimo na čas pred izidom WoWa in po njem. Toda ali gre pri tem v glavnem za izrabo že tedaj obstoječe Blizzardove slave ali so v tem pod­jet­ju zacoprali naprednejši urok?

V WoWu si nadeneš oklep fantazijskega junaka, ki ga ustvariš s kombinacijo ene od trinajstih ras in enajstih poklicev. Gledaš ga v zadnjo plat, ob robu slike pa je množica urokov, ki jih mečeš v sovrage. Vilinka-warlock stoji v Orgrimmarju – osrednjem mestu hordovske frakcije, ene od dveh sil v igri.

Vojaški bobni še donijo objavljeno: Joker 258
januar 2015