Revija Joker - Žepni napredek

ČLANKI
stranka » članki » anali » Žepni napredek
...
V marčevski številki smo se spomnili prvega game boya, tokrat pa obdelamo njegovega nič manj legendarnega naslednika. Klical se je game boy advance in z oprodo Kavbojcem sta skupaj odrasla. Čeprav sta po srcu ostala otroka.

Razturanje izvirnega game boya, ki je službo nastopil 1989., je trajalo dolgih enajst let. Sivček si v svetu prenosnih konzolic ni le odrezal največjega kosa pogače. V usta je zbasal celo in postal sopomenka za splošno drkamoževost, medtem ko so tekmeci pod mizo beračili za drobtinice. Ravno te dni je praznoval svoj petindvajseti rojstni dan.
Njegov oče Gunpei Yokoi in Nintendo sta z nizko ceno ter prenosljivostjo zadela terno. Ustvarila sta behemota, ki je do konca devetdesetih iz pojma za igranje na poti prerasel v ikono in simbol generacije. Bil je prva konzola, igrana v vesolju! Ko danes materi pred obraz potisnem njegovega potomca 3DSa, ji ni jasno, za kaj gre. “3D kaj? Ajaa, mar bi povedal, da je game boy! Ima Tetris?” Nato jo stereoskopija, analogna gobica in zaslon na dotik tako prestrašijo, da gre raje gret sarme. Meni pa kapne, da sem bil pred dvajsetimi, petindvajsetimi leti priča fenomenu.

Žepni napredek objavljeno: Joker 252
julij 2014


sorodni članki