Revija Joker - Zmagoviti zaganjači

ČLANKI
stranka » članki » človeki » Zmagoviti zaganjači
...
Na Tobačni ulici je zlatorumena svetloba osvetljevala izpolnjene načrte. Divje odštevanje se je končalo, ekipa si je oddahnila. Film Kresnik je pravkar dobil naprošenih 7500 dolarjev in gre odživet sanje na festival v Cannes. Kot eno prvih kampanj so ga večinoma podprli Slovenci. Karavana gre dalje. Bi še kdo skočil nanjo?

V napol opuščeni stavbi je vladala posebna energija. Zlatorumena svetloba se je skozi stara okna usipala na zapiske in nakracane skice. Nekoč je tu, na Tobač­ni ulici sredi Ljubljane, osvetljevala čike filter 57. Danes pa sije na sanje skupine mladcev. Od njihove preudarnosti in bistre misli bo odvisno, če se bodo sfižile ali končale na naslovnicah svetovnih medijev. Na tnalo jih bodo postavili s pritiskom na usodni Kickstarterjev gumb, ki bo začel odšte­va­nje. V natanko mesecu dni bo moralo projekt podpreti dovolj ljudi, ali pa bodo modeli ostali brez vsega. Fran-tik-tik-tak.
Tak je vsakdan v svetu zagnanih kreativcev ljubljanskega Poligona, prve co-working skupnosti v Sloveniji. Nekajducatglava gruča ne prebira drobnega krompirja. Samo v zadnjem letu je uspela prek crowdfundinga v Slovenijo privabiti skoraj milijon in pol evrov. Gre za dovolj veliko zgodbo, da so jo opazili onstran Atlantika. Na ameriškem sedežu Kickstarterja je bil še do nedavnega neke vrste bogkov kotek in v njem polica, kjer so uslužbenci iz lastnega občudovanja zbrali vse slovenske izdelke, ki so kdajkoli prešli v njihovo domeno. Poleg kopice mojstrov za množicanje pa se v Sloveniji kali še kup drugače denarno podprtih tehnoloških start-upov. Le da je njihovo igrišče svet, medtem ko doma njihovo ime odzvanjamanj.

Zmagoviti zaganjači objavljeno: Joker 252
julij 2014