Revija Joker - Beseda Hrvata

ČLANKI
stranka » članki » človeki » Beseda Hrvata
Beseda Hrvata
...
Sneti na Reboot Developu za mizo posadi Damirja Durovi}a, urednika hr­vaš­ke revije za igre, ki je dogodek priredila. Izpraša ga o hrvaškem trgu, piratstvu, igricah in še čem.

Dobro je imeti znalske in skulirane sogovornike, kakršen je Damir. V poslu je že dolgo, podatke o lokalnih posebnostih stresa iz rokava in ve, o čem govori. Če te zanima igričarska soseščina, mu le prisluhni. 

Povej mi najprej o reviji Reboot, ki je našim bralcem dokaj neznana.
Z Rebootom smo začeli pred kakima dvema letoma in je naslednik vseh ostalih revij za igre, ki so izhajale na tem prostoru. Prva je bila Hacker leta 1996 in dobršen del naše ekipe je še od tam. Po Hackerju je prišel Gameplay, ki je trajal nekaj let pri izdajateljski hiši Nacional. Ko je propadel, smo z drugim vlagateljem zagnali revijo Next Level. Bila je resnejša in obsežnejša, toda pokazalo se je, da so zadaj finančne spletke, in ugotovili smo, da moramo od tam. Z dvema kolegoma sem vložil lasten denar, vzel kredit in začel z Rebootom. Če zdaj ne bo šlo, ne bomo mogli reči, da nas je nekdo zajebal, temveč bomo krivi sami. Naša
prednost je, da smo veterani, prirejamo dogodke, kot sta Reboot Develop za razvijalce in InfoGamer za splošno publiko. Ponosni smo na oblikovanje, imamo šolana dizajnerja, ena od njiju je akademska slikarka, ki je magistrirala v Ljubljani. Pred kratkim smo začeli izhajati v Srbiji, cilja sta Črna gora in Bosna in pogovarjamo se z drugimi tujimi trgi, morda z Romunijo.
Tudi s Slovenijo?
S Slovenijo so težave. Radi bi izhajali tam, vendar je trg majhen in redkokdo nas bi kupil zaradi jezika. V lokalizacijo nismo šli, nismo prepričani, da bi se splačalo. Je pa res, da v Slove­niji razen Jokerja ni ničesar, vse ostalo je poginilo. V Srbiji imajo Svet kompjutera, ki mu gre dobro, imajo naklado štirideset tisoč kosov, čeprav so videti, kot bi bili iz leta 1981. Kar je del imidža!
Okej, preseliva se na hrvaško igralsko sceno, ki je Slovenci ne poznamo. Začneva lahko z vašim trgom z igrami, za katerega nekateri pravijo, da ima enake težave kot nas. Začenši s konkretno količi­no piratstva.
Res je, da na Hrvaškem piratstvo je, vendar to ni glav­­na težava. Glavna težava pri nas je visoka cena iger v trgovini. Igro, ki se pri nas prodaja za blizu 70 evrov, je mogoče iz Anglije naročiti za 50 s poštnino vred. V trgovinah Dark Souls 2 za PS3 stane 65 evrov, Battlefield 4 za PS4 pa 72. Ob tem je treba vedeti, da je trg na Hrvaškem zelo konzolastičen. Računalnikov ni toliko kot pri vas v Sloveniji oziroma se na njih ne igra tako veliko, je pa zelo razširjena znamka playstation. Trojke se je pri nas prodalo med 150 in 200 tisoč kosi in tudi PS4 gre za med. Piratstva na PS3 nekaj je, a ni nikdar bil večji problem, ker je trg zadosti velik. Toda vse pogosteje se dogaja, da ljudje kupijo konzolo v na­ših trgovinah, nakar igre naročajo od zunaj.
Za­to stalno razlagamo distributerjem, da bodo morali prilagoditi cene evropski ravni ali zapustiti posel. Tako ali tako so lastniki stari trideset in več let in nimajo časa, da bi igrali cele kupe nelegalno pridobljenih iger. Hkrati pa prihaja do porasta digitalne distribucije, naj bo to Playstation Store ali Steam. Tam so cene nižje kot v naših trgovinah, igra pa pride po spletni po­­vezavi direktno k uporabniku. Ni zares poceni, je pa priročno in kode je mogoče kupiti v naših fizičnih prodajalnah.
Drugače so najbolj igrane igre pri nas Call of Duty, World of Warcraft, FIFA, Grand Theft Auto, Assassin's Creed. Podobno kot pri vas, le da se veliko igra na playstationu in ne toliko na PCju kot včasih.

Hrvaška revija Reboot je začela izhajati pred kratkim in je bolj klasičen magazin za igre kot Joker, po kopitu privju – rivju – intervju. Od spletnega dela imajo le forum, kjer pa so uporabniki kar dejavni.

Zanimivo, da PC ni najmočnejši. To je tipično za države bivše Juge, kjer si nabavil računalniški hardver, nakar si igre veselo kradel. Kakor je še danes, vsaj v Sloveniji.
Tudi v Srbiji je tako, tam je playstation šibek in PC je glavni. Pri nas je bilo tako pred kakimi desetimi leti, nakar se je playstation prijel. Med drugim zaradi revije PSX, ki smo jo delali in je bila namenjena tej znamki. Je pa tudi pri nas na PCju dosti gusarjenja, čeprav se to zaradi Steama in raznih Humble Bundlov nekoliko spreminja. Hrvaški razvijalci imajo celo nekaj lokalne publike, ki kupuje digitalno.
Kako je z gaming kulturo, ki jo ima Reboot v geslu?
Zadnja leta je bil ves ta igralski življenjski slog v senci zasičenosti trga s prejšnjo generacijo konzol in težke gospodarske situacije. Pred letom pa je začelo spet plimovati, od skupnosti, ki prirejajo LAN-turnirje, do cosplayerjev, ki jih prej sploh ni bilo, in žensk, ki so začele igrati igre. Ne tistih na Facebooku, ampak napredne. Skratka, ni več vse na nivoju “oh, glej čudake, ki se nekaj igrajo.” Veliki mediji pri nas po novem spremljajo razvoj iger, češ, v tem se obračajo konkret­ni denarji, zakaj tega oblast ne podpira in tako dalje. Tako da bi rekel, da gaming kultura na Hrvaškem ni več 'alternativa', temveč postaja mainstream. Smo še daleč od tujine, ampak se premika.
Reciva še kakšno o Microsoftu, Nintendu in japonski kulturi na Hrvaškem.
Za Microsoft v igralskem smislu ne obstajamo, se pa zna to spremeniti, ko bodo potrebovali nove trge za xbox one v tekmi s PS4. Xboxe se da kupiti, vendar nimamo uradnega distributerja. Podobno je z Nintendom, ki trga nikdar ni pomagal ustvarjati tako, kot se spodobi. Nekaj časa je bil priljubljen DS, verjetno zaradi kitajskih kartic za piratske igre. Kar se tiče animejev in mang, ima to rado dosti ljudi. V PSXu in Gameplayu smo imeli celo poseben del 'Japan report', ki si obrnil ga pokončno in bral na tak način. Imamo tudi prevode mang in animejev. Je niša, ampak ne tako majhna in zanikrna, da ne bi nikogar brigala.
Se reče pri vas še vedno 'igrica' ali obstaja kak odraslejši izraz? :)
Do pred kratkim je za glavne medije obstajala le igrica, a se to počasi kruši. Glede tega naš pisec Dario stalno nori in igrice primerja s filmčki. In s seksualnimi igricami, kao če rečeš igrica, misliš na to . Ne pa igra, ki jo petdeset ljudi dela pet let.

Beseda Hrvata objavljeno: Joker 250
maj 2014