Revija Joker

ČLANKI
stranka » članki » človeki
Uredi seznam
»Zakaj 'vile v vamp', če lahko 'glavo preč'?« pravi Koprčan Marko Grgurovič, šefe razvoja mečevalske igre Mordhau. Aggressor se z njim zaplete v besedni dvoboj, iz katerega oba odneseta vse okončine.
Flegma se znova poda med tiskane domišljijske svetove. A glej zlomka, tokrat bere izviren material v slovenščini! Izšla je namreč nova knjiga v sagi Vitezi in Čarovniki celjskega pisca Bojana Ekselenskega, s katerim priobčimo debato.
Baterijska tematika je priložnost, da izpostavimo še eno uspešno domačo ra­z­iskovalno ustanovo: ljub­ljanski Kemijski inštitut. V okviru njegovega la­­­bo­ra­torija za kemijo materialov se namreč po­svečajo snovanju in preiskovanju shramb naboja. Tamkaj­š­nji znanstveniki so že poskrbeli za odmevne objave v najuglednej­­ših znanst­ve­nih revijah, med drugim predlani v Science. Zato je Aggressor vodjo njihovega baterijskega oddelka in enega najboljših strokovnjakov za elekt­rič­ne akumulatorje, dr. Roberta Dominka, pobaral, kako poteka razvoj bate­rij in kam nas ta pelje.
Ime Akira Kurosawa je doseglo srca tako zavzetih cineastov, kakršen je Besni Dante, kot ušesa marsikaterega gledalca, ki v sedmi umetnosti ni domač. Mojster je številnim sopomenka za samurajski film; morda celo za japonski film nasploh. Tega je prvi med sonarodnjaki pripeljal na svetovna vrata in zavzel položaj režijskega velikaša.
Slovenska VR-izmikačina ShowdownVR, na katero smo opozorili predlani, je v digitalnih štacunah. Aggressor se z avtorjem Nejcem Leškom ozre 360 stopinj naokrog po razvoju iger za navidezno resničnost in trnovih poteh podalpskega indiejanstva.
Narod brez tisočletne zgodovine nima mitologi­je. Zato so si Amerikanci izmislili lastne bogove, ki so jih zabavali in jih v hudih časih navdihovali. Ob filmu Držav­ljan­s­ka vojna LordFebo predstavi vrhovnega tvorca stripovskega panteona, ikono geekovskega pod­ročja in najbolj pogos­tega igralca v super­pogumniških filmih.
Staramo se. Od slavne racije švedskih strež­ni­kov Pirate Baya, ki je sprožila svetovno piratsko gibanje, bo kmalu minilo deset let. Kje so dandanes vsi ti lesenonožci s prevezami? McMungo nastavi skrinjo zakladov in Arielo, upajoč, da bo privabila kak­šen slovenski primerek. Uspešno Rok Deželak, prvi podalpski sandokan, pride in razloži, kako stojijo stvari.
Aggressor predstavi eno najbolj markantnih slovenskih računalniških podjetij, izdelovalca prestižnih vodnih hlajenj EKWB iz Komende.
Sneti povabi v intervjujske goste našega nekdanjega sodelavca Mateja Jana, ki je pod partizanskim imenom Retro svojčas pisal Zlanke za farboviti magazin, nakar ga je odneslo v vode risanja pisklov in igroklepstva. Zdaj se kot mednarodni 'programerski umetnik' Retronator kopa v jezercu denarja, ki mu ga je na Kickstarterju prinesel igrarski projekt Pixel Art Academy. A pot do tja je bila ovinkasta ...
Enajstega maja je minilo štirinajst let, odkar je nepomembni modro-zeleni planetič in njegove iz opic izvirajoče življenjske oblike, ki se jim zdijo digitalne zapestne ure kar bistra pogruntavščina, zapustil britanski pisatelj Douglas Adams. Spisal je sedmero romanov, med katerimi je najbolj proslavljen Štoparski vodnik. Na platnicah nosi v velikih prijaznih črkah zgornji napis, ki ga Sneti od nekdaj notranji.
Prejšnji mesec je pri rosnih 43 letih preminil naš plodoviti sodelavec Aleksander 'Quattro' Hropot. Za sabo je pustil ducate opisov iger, izčrp­ne vedeže, odlične štorije, mn3njalniške spomine, Dukovo impersonacijo, wamp holding system in mnogo koz. Za njim žalujejo slednje, JCT in Sneti.
Prestopil je Sočo in Atlantik, a vedno ostal doma. V virtualnih svetovih. Tam je koval igre, vzgajal bitja umetne inteli­gence in se naposled postavil v vlogo antičnega Atlasa pri Blizzardu. McMungo gre po sledi zgodbe Dušana Jana, čezlužnega Slovenca, državljana sveta.
Mož za PayPalom, električnim avtomobilom tesla, raketami SpaceX in drugimi čudesi tehnologije ima na Zemlji vse, kar si poželi. A umrl bi rad kot kolonist na Marsu. Zakaj mu podvig lahko celo uspe, in to z last­no opremo, preveri McMungo.
Eden bolj privlačnih elementov nove Martinove zbirke Vitez iz sedmih kraljestev je slovenski prevod. Sneti opravi krajši pogovor z njegovim avtorjem, serom Boštjanom Piža­mo Stricem­Bedancem iz kranjske plemiške hiše Gorenc. Njihove besede so "Skrijte čtivo in pivo!"
Na Tobačni ulici je zlatorumena svetloba osvetljevala izpolnjene načrte. Divje odštevanje se je končalo, ekipa si je oddahnila. Film Kresnik je pravkar dobil naprošenih 7500 dolarjev in gre odživet sanje na festival v Cannes. Kot eno prvih kampanj so ga večinoma podprli Slovenci. Karavana gre dalje. Bi še kdo skočil nanjo?
Deluje na fotone, obrača svet na glavo in natančno beleži minevanje časa. Trifazni cincilator iz Zvezdnih stez? Ne, lesen foto­aparat ONDU, o katerem McMungo poklepeta z ustvarjalcem Elvisom Halilovićem.
Skoraj vsak lastnik dotikabilne ploščice se je že srečal z znamenitim govorečim mačkom. Talking Tom je s papagajastim ponavljanjem in rotečimi oč­ka­mi zavzel kar 1,6 milijarde naprav. McMungo poklepeta z njegovim (so)stvarnikom in odstrne tančico z enega najuspešnejših slovenskih podjetij.
Sneti na Reboot Developu za mizo posadi Damirja Durovi}a, urednika hr­vaš­ke revije za igre, ki je dogodek priredila. Izpraša ga o hrvaškem trgu, piratstvu, igricah in še čem.
LordFebo se je dobil z igrokovačem iz Mozirja. Prvi je zvedavo povpraševal, drugi je savinjsko odgovarjal.
Ko Snetija sovražniki v najnovejši tiholaznici dvaindvajsetič opazijo skozi zid, kamera v akcijski sekljalki pa noče ubogati, ima vsega zadosti. Kriče s tipkovnico raztolče monitor na kosce in zabriše joypad skozi zaprto okno, nakar zvrne kišto na bok in in se poščije nanjo. Odslej je pobratim AVGNja - The Angry Video Game Nerda, posrečene internetne ikone, ki se absurdno-straniščno znaša nad neumnimi starimi špili in faliranimi sistemi.
išči:

(Palčki iščejo le štiri- ali veččrkovne zasnove.)

rubrika:

TEKOČA ŠTEVILKA

november 2017
Oznanila: BlizzCon, zgodbi iz kock, Tamagočiji ..., vedež: sevanje, Made in China, anali: kinect, igrovje: Gran Turismo Sports, Super Mario Odyssey, South Park: Fractured But Whole, Call of Duty WW2, Ys VIII, Guardians of the Galaxy, Rock of Ages 2 ..., testisi: nokia 8 in iphone X, slikosuk: Thor, Star Trek Discovery, aktualne nizike ..., črkožer: prepovedane knjige ...

Rubrike člankov