Revija Joker - Evolucija tudi v Sloveniji

ČLANKI
stranka » članki » oznanila » Evolucija tudi v Sloveniji
Evolucija tudi v Sloveniji
...
12. julija je Simobil nepričakovano na tiskovni konferenci naznanil, da so začeli tržiti novo generacijo mobilnega omrežja LTE. Zaenkrat s sig­nalom pokrivajo omejen prostor v Ljubljani, na letališču Jožeta Pučnika in Bledu. Tri poslovne in turistične destinacije, torej. Quattro pogleda, kaj imamo od tega ostali državljani.

O tehnologiji LTE smo pisali marca (Dolgoročna evolucija, Joker 224) in se spraševali, kdaj bomo uvrščeni med razvite države z Nigerijo in Uzbekistanom na čelu. Pri nas je še vedno aktualna tretja generacija mobilnih om­režij iz leta 2003, ko je Mobitel jel tržiti UMTS, prvo tehnologijo 3G. Ta je podpiral hitrosti prenosa do 384 kilobitov, kar je bilo dovolj za prve videopogovore, toda med Slovenci se zijanje v sogovornike ni prijelo. Smo pa pozdravili hitrejši podatkovni prenos. Ta se je skozi leta nadgrajeval tako, da imajo današnja omrežja HSPA+ skoraj stokrat večjo podatkovno pipico. Tja do štirideset megabitov na sekundo, če naprava podpira dvokanalni prenos. To je dovolj hitro, da si lahko v vozečem avtomobilu na prenosniku, tablici ali telefonu brez težav ogleduješ video z YouTuba v visoki ločljivosti ali spremljaš olimpij­ske igre v živo. Uporabno je tudi doma, če ne moreš do druge širokopasovne povezave. 
LTE je nov zbir komunikacijskih protokolov in so ga razvili zato, ker je neprestano flikanje tretje generacije postalo preveč zahtevno. Ker ne izpolnjuje vseh pogojev, ki jih predpisuje mednarodno telekomunikacijsko združenje, mu baje ne bi smeli reči 4G. No, ve­či­na operaterjev ga oglašuje pod tem imenom, tudi zato, da jasno sporoči kvalitativni preskok, ki je pri prenosu podatkov opazen. V teoriji prva različica standarda sicer šiba z do 100 megabiti na sekundo, v prak­si naj bi pri 80. A poglavitna prednost je v njegovi odzivnosti. Ping, ki je pri klasični tretji generaciji presegal sto milisekund, je sedaj zvečine nizka dvomestna številka. Pri brskanju po spletnih straneh to ni kri­tično, pri omreženem večigralstvu pa je izkušnja konkretno kvalitetnejša. Da bo postal pravi 4G, bo moral LTE pri stoječem odjemalcu, recimo doma, informacije pretakati gigabitno in med premikanjem s sto megabiti. To je v načrtu za nadgradnjo, LTE advanced. Tak razvoj pozdravljajo zlasti proizvajalci avtomobilov, med katerimi je najbolj zavzet BMW.

Evolucija tudi v Sloveniji objavljeno: Joker 229
avgust 2012